Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Lahainabor tillåts återvända för att se skador

TT

Publicerad 2023-08-11

Invånarna på den svårt drabbade ön Maui vaknade upp med staden Lahaina närmast totalförstörd, rök som fortsatte från flera skogsbränder och ett dödstal som förväntades att stiga.

Ändå började vissa invånare att återvända för att se vad som går att rädda.

Dödstalet var officiellt 55 omkomna på grund av bränderna på Hawaiiön, innan nya sökinsatser inleddes i gryningen. Omkring 80 procent av bränderna var under kontroll sent på fredagskvällen svensk tid.

Guvernören Josh Green varnade för att dödstalet kan komma att stiga när man söker igenom de nedbrunna och förstörda områden.

Beredd på chock

Men, han tillät också invånare att återvända hem.

– Familjer kan återvända till Lahaina i dag. Borgmästaren kommer att meddela att invånare kan ta sig till sina hem och själva se vad som förstörts, sade guvernör Gosh till mediebolaget KHNL i Honolulu sent på fredagskvällen svensk tid.

Men han varnade för att man skulle vänta sig det värsta. Och att dödstalet lär stiga. Hittills har de omkomna hittats utomhus. Nu inleds arbetet att söka igenom nedbrunna byggnader.

– Det här kommer att föra samman Hawaii, men var redo för känslomässiga stormar.Jag vet att många kommer att chockas. Jag har erfarenheter från att ha arbetat med akutfall och sett tragedier under 25 års tid på sjukhus, fortsatte Gosh enligt mediebolaget NBC.

Långsiktig planering

Samtidigt planerades för mer långsiktiga hjälpinsatser, sedan federal hjälp till Hawaiiöarna godkänts av president Joe Biden.

Lahainas borgmästare Richard Bissen tog emot bland annat representanter för katastrofmyndigheten Fema och ledande kongressledamöter för att studera förstörelsen på plats. Deras promenad, rapporterade lokala medier, inleddes på den vanligtvis mycket livliga huvudgatan Front Street. Vid besöket var gatan alldeles tyst och täckt av sot.

Evakueringar av nödställda fortsatte med extrainsatta flyg. Flygbolaget Hawaiian Airlines utlovade extraflyg under helgen.

– Många är lättade att kunna ta sig till en plats där de kan få en bit att äta, där det finns el och rent vatten, sade flygbolagets vd Peter Ingram.

Men de som var kvar levde i minnena av intensiva, livsfarliga dagar – med med förhoppningar om en framtid.

– Det var som att se allt som var ditt liv brinna upp, bokstavligen talat brinna upp, framför dina ögon. Det handlade om minuter: röken vällde fram, elden spred sig, explosioner runt om oss, säger Lahainabon May Wedelin.

– Men Laihana har en speciell gemenskap. Jag ber en bön om att vi kan återuppbygga, och att fokus riktas mot oss boende och inte turismen, fortsätter hon i en intervju med lokala medier.