Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Läkare i Gaza: Brutala övergrepp vid sjukhusräd

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-03-12

Palestinsk vårdpersonal efter en tidigare israelisk attack mot Nassersjukhuset i december.

Läkare och sjuksköterskor tvingades klä av sig, fick ögonen förbundna och misshandlades svårt av israeliska styrkor under stormningen av Nassersjukhuset i Gaza i februari. Det uppger vårdpersonal för BBC.

Israel nekar till anklagelserna.

I ett rum med hundar i munkorg hölls läkaren Ahmed Abu Sabha frihetsberövad i en vecka. Under tiden, uppger han, bröt en israelisk soldat hans hand.

– De satte mig på en stol och det kändes som galgbacken. Jag hörde ljudet av rep och trodde att jag skulle bli avrättad, säger han till BBC.

Flera läkare vid Nassersjukhuset beskriver liknande förödmjukande, tortyrliknande händelseförlopp efter att israeliska styrkor stormat sjukhuset i Khan Yunis den 15 februari. För BBC berättar de hur soldater slog dem, öste kallt vatten över dem, tvingade dem att klä av sig och stå timtals i obekväma positioner med förbundna ögon.

Hemlig video

Videoklipp filmade i hemlighet på sjukhuset dagen efter stormningen visar ett tiotal män i bara underkläder som sitter på knä med händerna bakom huvudet. Framför några av männen ligger sjukhusrockar.

– Den som försökte röra på huvudet eller röra sig över huvud taget blev slagen, säger sjukhuschefen Atef al-Hout till BBC.

Minst fem personer ur sjukhusets personalstyrka saknas fortsatt efter räden, enligt mediebolagets uppgifter.

Hamasledare och gisslan

Israel stormade Nassersjukhuset under förevändning att ledare inom terrorstämplade Hamas gömde sig i komplexet. Israeliska underrättelser gjorde också gällande att gisslantagna israeler kunde befinna sig i byggnaden.

Israels militär (IDF) förnekar att vårdpersonal skadats under räden mot sjukhuset.

”Övergrepp mot frihetsberövade är emot IDF:s order och är därmed strikt förbjudet”, svarar militären i en kommentar till BBC.