Blåbärsboomen extra tidig: "Ut och plocka"

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-07-12 18.02

Blåbärssäsongen är här i stora delar av landet. Arkivbild.

Blåbären har tittat fram extra tidigt i år och i södra Sverige är den bästa säsongen här och nu. Ut, plocka och njut – tipsar experterna.

Om du bor långt ner i vårt avlånga land kan det vara hög tid att ge sig ut och plocka blåbär. Blåbärssäsongen är nämligen här tidigare än vanligt, enligt skogsforskaren Ola Langvall.

– I södra Sverige finns det som mest bär att plocka just nu. Det började redan efter midsommar. Ju längre norrut man kommer ju senare blir det. Jag sitter själv i Dalarna och här får vi vänta någon vecka till, säger han.

Det är det varma försommarvädret som gjort att blåbären redan börjat visa sig, vilket P4 Dalarna rapporterat om.

Positiva hälsoeffekter

Blåbär trivs bra i det växlande vädret med sol och regn om vartannat.

– Då mognar bären – men blir också väldigt stora för att det finns vatten i marken, säger Ola Langvall.

Att plocka och äta blåbär kan också vara bra för hälsan, menar Annica Långvall som är utbildad dietist och forskar på området hållbar gastronomi vid Umeå universitet.

– De innehåller mycket fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som skyddar mot olika livsstilssjukdomar. Har man möjlighet att gå ut och plocka ger det en dubbel hälsoeffekt för att du också är ute i naturen och rör på dig, säger hon.

Hjortron på gång

Om man funderar på vad man ska göra med alla bär man hittar har Annica Långvall flera tips.

– Vi gör mycket frukostsmoothie hemma och blandar då blåbären med yoghurt eller kvarg. Sedan kan man självklart ha dem i bakverk eller göra egen sylt, såklart.

Ett annat tips är att inte frysa in alla blåbär tillsammans utan mer styckevis. Då är det lättare att använda lite i taget när man behöver det.

Utöver blåbär börjar även hjortron och smultron dyka upp på sina ställen. Lite senare kommer även lingon.

– Så det är bara att ge sig ut och plocka, säger Ola Langvall.