Ny upptäckt ger nyttigare choklad

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-07-15 19.15

Kakao blir allt dyrare men nu har schweiziska forskare klurat ut ett sätt att ta tillvara på mer av varje kakaoböna. På kuppen blir chokladen nyttigare.

Choklad framställs genom att kakaobönan efter att den rostats mals ner till en kakaomassa. Massan består av kakaofett och själva kakaon som sedan blandas med socker och mjölk beroende på vilken typ av choklad tillverkaren vill ha.

Men priset har skenat under det senaste året, bland annat på grund av dåliga skördar i Västafrika som en följd av ogynnsamt väder, skogsbränder och sjukdomar som sprids bland kakaoplantorna.

Naturligt söt

Nu har forskare i ett av chokladernas toppländer, Schweiz, laborerat fram en ny slags chokladblandning som kan underlätta när tillgången på råvaran sinar.

Genom att bland annat ta till vara på innerdelen av skalet och mer av fruktköttet och sedan mixa dessa delar har de fått en geléaktig massa som som fungerar bra att använda i chokladen. Denna chokladgelé är dessutom är naturligt söt, vilket enligt forskarna gör att det inte behövs tillsättas lika mycket socker i slutprodukten.

Efter en rad försök där testpersoner fick göra blindtester, kom de fram till att genom att göra choklad med 20 procent av gelén så fick de bra konsistens som dessutom hade en sötma som liknar vanlig mörk choklad.

Den choklad som gick bäst hem hos testpersonerna hade dessutom 20 procent mer fibrer än en genomsnittlig mörk choklad och innehöll 30 procent mindre mängd mättad fett.

Mer hållbar

Enligt forskarna, som publicerat sina resultat i Nature Food, innebär detta att odlarna kan ta tillvara på och sälja fler delar av bönorna.

”På så vis kan vi också göra kakaon mer hållbar”, säger studiens huvudförfattare Kim Mishra, i en presskommentar.

Men innan den nya typen av geléchoklad når butikshyllorna återstår en hel del arbete. De nya produktionssättet kräver att kakaoodlarna skaffar nya typer av utrustningar och ställer om sina produktionsflöden.