Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Krigsfokus när årets talmaraton i FN startar

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2024-09-24 11.40

Generalförsamlingen i FN-högkvarteret i New York på måndagen. I talarstolen står USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Krigen i Mellanöstern och Ukraina kastar tunga skuggor när världsledare samlas i New York för det som ibland beskrivs som en cocktailkantad talarstafett: FN:s generalförsamlings allmänna debatt.

– De drar oss till en plats dit vi inte vill. I krigföring finns ingen vinnare.

Irans nye president Masoud Pezeshkian skrädde inte orden när han diskuterade Israels agerande inför FN-debatten, på plats i New York, rapporterar AP.

På tisdagen ställer han sig i världssamfundets talarstol. Det sker mot bakgrund av Israels offensiv mot den Iranallierade shiamilisen Hizbollah i Libanon, som bara den senaste veckan krävt hundratals dödsoffer och skadat tusentals.

Oklart om Netanyahu

Under den så kallade FN-veckans allmänna debatt får världssamfundets medlemsländer en kvarts talartid var. Som brukligt kickas stafetten i gång av generalförsamlingens ordförande, nu kameruniern Philémon Yang, och FN:s generalsekreterare António Guterres. Brasilien, som företräds av president Lula da Silva, är traditionellt först ut. Sedan är det dags för USA:s president Joe Biden.

Iran är femte talare under tisdagseftermiddagens session, enligt Fenligt FN:s sajt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har en slot på torsdag eftermiddag, men det är oklart om han verkligen reser till New York, skriver The Jerusalem Post. Netanyahu är kritiserad på hemmaplan och för nu krig mot såväl terrorstämplade Hamas i Gaza som Hizbollah i Libanon.

En segerplan?

Andra hett emotsedda tal är det som krigshärjade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj väntas göra på onsdag – efter att ha framträtt i säkerhetsrådet under tisdagen. Zelenskyj ska även resa till Washington DC där han väntas presentera en form av segerplan för Joe Biden samt träffa presidentkandidaterna Kamala Harris och Donald Trump.

Ryssland, som i februari 2022 inledde sitt fullskaliga krig i Ukraina, representeras under FN-veckan av utrikesminister Sergej Lavrov.

Totalt är 194 talare schemalagda i generalförsamlingen, varav endast 19 kvinnor, enligt AP.

Historiskt har FN-debatten bjudit många minnesvärda ögonblick då nu avlidna ledare som Venezuelas Hugo Chávez, Libyens Muammar Gaddafi och Kubas Fidel Castro levererat show och kontroverser. Och det var under en sådan debatt USA:s dåvarande president Donald Trump kallade Nordkoreas diktator Kim Jong-Un för ”raketmannen” 2017.

Debatten är omgärdad av toppmöten, bland annat om klimatkrisen och de hållbara utvecklingsmålen, samt träffar på tu man hand mellan världsledare.