Polis ingrep mot demonstration i Lund

Publicerad 2024-05-30

Polisen omhändertar demonstranter under torsdagsmorgonen.

Under torsdagsmorgonen ingrep polis mot demonstranter i Lund.

Samtidigt vädjade demonstranterna om hjälp.

Strax efter 08.00 hade tältlägret tömts.

Tidigt under torsdagen anlände ett tiotal polisbussar till Lundagård i Lund – deras mål var att förflytta de pro-palestinska demonstranterna på platsen. Något SVT Nyheter var först med att rapportera om.

De hade tältat där och hållit en otillåten sammankomst sedan 16 maj, men var nu tvugna att flytta på sig. För i morgon hålls doktorspromotionen i parken som har haft polisens tillstånd i flera månader, rapporterar SVT.

Demonstranterna hade till 06.30 att lämna platsen, efter det ingrep polisen och började tvångsförflytta personer.

– Där har man inte fått gehör och nu har man upprättat ett PL-24 område, det innebär att vi spärrar av en specifik plats där man förhindrar personer att beträda , säger Sara Andersson, presstalesperson på polisen region Syd.

– De har fått en viss tid på sig att flytta, några har gjort det, några motvilligt. Och de som inte vill flyttar vi med tvång. Det går väldigt lugnt till, grönt ljus som vi säger, säger hon.

Samtidigt vädjade arrangören bakom sammankomsten om hjälp på sociala medier och uppmanade följare att ansluta sig till demonstrationen.

– Vi får ta det som det kommer, vi får se om det blir så att fler kommer. Men ingen mer kommer släppas in i Lundagård i nuläget. Vi har tagit höjd för att det kan dyka upp fler, säger Sara Andersson.

Vid 8-tiden hade tältlägret tömts på personer, rapporterar TT. 40 personer är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakt.

Vid förmiddagen uppger polisen för SVT att flaskor har kastats mot en ambulans. En person har gripits misstänt för blåljussabotage. Enligt kanalen ska det också finnas misstankar om våldsamt motstånd och främjande av flykt när någon försökte frita någon annan.

Följ ämnen i artikeln