Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Wiesner (C) om opinionen: Varit turbulent

Marcus Lindström/TT

Publicerad 2024-06-04

Maud Olofsson och Emma Wiesner vid ett kampanjmöte på måndagen.

Centerpartiet går till val på att ”hålla gränsen”, men i opinionsläget handlar det just nu om att hålla spärren.

Toppkandidaten Emma Wiesner räds dock inte mätningarna.

– Det har varit en turbulent tid för partiet, men nu börjar väljarna se den skillnad vi gjort på EU-nivå, säger hon.

Med knappt en vecka kvar till EU-valet befinner sig Centerpartiet nära fyraprocentsspärren i flera opinionsmätningar.

Vid förra valet, 2019, gjorde partiet ett succéval med över tio procent av rösterna – men nu riskerar det att helt tappa sina mandat.

Enligt en undersökning från DN/Ipsos genomförd i maj – är Centerpartiets Emma Wiesner därtill den toppkandidat som flest väljare uppger att de inte känner till.

Turbulent tid

Trots den något besvärande situationen är Emma Wiesner hoppfull inför det stundande valet.

– Vi gjorde ett rekordval till EU-parlamentet förra gången. Sedan dess har vi bytt både partiledare och toppkandidat. Det är ingen hemlighet att det skapar turbulens i ett parti och i väljarkåren, säger hon.

– Men jag tycker jag och Murre (partiledare Muharrem Demirok, reds. anm.) har kommit ut mer de senaste veckorna för att visa vilka vi är. Många är positivt överraskade.

Före detta partiledaren Maud Olofsson anser att kända ansikten inte är allt för en lyckad EU-valrörelse.

– Jag kan tycka att det här att man måste ha kändisar för att komma ut i valrörelsen, det är inget bra. Då rekryterar man på fel kriterier. Det ska vara kandidater som verkligen vill jobba i EU-sammanhang, som kan visa sig göra skillnad i lagstiftningsfrågor och kan påverka, säger hon vid ett kampanjmöte.

Lämnat gurkorna bakom sig

Bland partiets viktigaste frågor inför valet finns klimatfrågan, att hålla ytterkantspartier stången och ett fortsatt stöd till Ukraina. Maud Olofsson välkomnar ett fokus på stora principiella frågor – inte bara från sitt eget parti.

– Vi har haft ett antal valrörelser där det diskuterats gurkor och andra betydelselösa frågor. Nu handlar det om freden, säkerheten, jämställdheten, klimatfrågan, de frågor som Europa ska ägna sig åt, säger hon.

Att ett för stort fokus på abstrakta frågor skulle ligga bakom det dystra opinionsläget är inget Emma Wiesner håller med om.

– Läser man vårt valmanifest har vi enormt mycket konkret politik. Inte minst för klimatet, där jag försökt skriva in ett femton-tjugotal lagförslag som vi lovar att fortsätta driva i EU-parlamentet.

Följ ämnen i artikeln