Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Brasilien: Lula lovar foga sig

TT-Reuters

Publicerad 2018-04-07

Brasiliens expresident Luiz Inácio Lula da Silva säger att han kommer att foga sig i den arresteringsorder som går ut på att han måste börja avtjäna ett straff på tolv års fängelse.

Inför flera tusen anhängare hävdar han likafullt att anklagelserna mot honom om korruption är falska.

Enligt arresteringsordern skulle expresidenten ha överlämnat sig till polisen under fredagen. Han lydde inte, i stället har det rapporterats att Lula förhandlat om villkoren. Från rättsväsendets sida har man bland annat framhållit att han skulle få värdiga villkor, bland annat egen dusch.

Lulas advokater har försökt förmå Högsta domstolen att stoppa arresteringsordern. Advokaterna hävdar att alla överklagandeprocesser inte har hunnit utnyttjas.

Natten mot lördagen befann sig Lula i metallarbetarförbundets högkvarter, omgiven av trogna anhängare i hemstaden São Bernardo do Campo, nära landets största stad São Paolo. Under lördagen trädde han fram och höll ett timslångt tal, inför en stor skara lojala anhängare.

Inte på flykt

Myndigheterna som hanterar den spända situationen har deklarerat att Lula inte anses vara på flykt.

– Lula lydde inte en rättslig order, men alla vet var han är. Han gömmer sig inte eller rymmer, sade en talesperson för domaren Sergio Moro, som leder utredningen av en enorm korruptionshärva som Lula anklagas vara inblandad i.

– Det pågår en diskussion mellan polisen och expresidentens advokater och partiet följer denna. Tanken är att undvika att domaren beordrar ett gripande i förebyggande syfte, vilket skulle göra situationen allvarligare, säger kongressledamoten Carlos Zarattini, som är partikamrat till Lula.

Enligt uppgifter i brasilianska medier har Lula tänkt överlämna sig efter en mässa som genomförs till minne av hans fru på lördagseftermiddagen lokal tid.

Cellen klar

Expresidenten har dömts till tolv års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföretag. Han överklagade domen och begärde att slippa fängelse medan överklagandeprocessen fortgår, men hans begäran avslogs.

Expresidentens cell, ett eget rum med egen toalett, är iordningställd, och enligt Moro kommer Lula inte att handfängslas.

72-årige Luiz Inácio Lula är enligt opinionsundersökningar favorit inför presidentvalet i oktober med ett stöd på 35 procent. Men nu riskerar han att missa resten av valrörelsen.