Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nu 48 000 mil för förarlös bil

Publicerad 2012-08-08

Googles framtidsbil provkörs ordentligt

En av Googles bilar som deltagit i deras Street view projekt, alltså inte nödvändigtvis i testet med förarlösa bilar.

Snart kan en förarlös bil stå i varje garage.

Tanken med Googles projekt är att bildfärden ska bli säkrare och mer effektiv – då man kan arbeta och ta sig till jobbet samtidigt.

Testbilarna har redan avverkat drygt 48 000 mil.

Redan för två år sedan inledde Google sitt projekt med att utveckla en förarlös bil.

Syftet är att det i framtiden ska bli säkrare, mer effektivt och mer miljövänligt att ta bilen till jobbet eller i vardagen.

Företaget meddelar nu att de testbilar som hela tiden körs runt i trafiken avverkat 300 000 miles, ungefär 48 280 mil.

Inga olyckor

Hela tiden har minst en person befunnit sig i bilen för att kunna ta över kontrollen ifall något oväntat inträffat som bilen inte klarat av.

Under alla dessa mil har inte en enda olycka inträffat när bilen själv stått för framförandet. Däremot inträffade en olycka tidigare, men då var det den mänskliga faktorn som orsakade den. Ingen kom dock till skada när den specialanpassade Priusen körde in i bilen framför, enligt NBC.

Nu går projekten in i en ny fas där man successivt ska plocka bort den programmerare som suttit i passagerarsätet och hållit kontroll på bilens mjukvara.

Oklart när klart

När vi äntligen kan arbeta eller sova hela vägen till jobbet är däremot oklart.

”Vi är uppmuntrade av dessa framsteg, men det är ännu en lång väg kvar”, skriver chefsingenjören Chris Urmson på Googles officiella blogg.

Bilarna måste fortfarande lära sig saker som att köra på snötäckta vägar och kunna anpassa sig efter oväntade situationer som vägarbeten.