Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Christer, 48, dog blodig i Marrakesh

Uppdaterad 2012-04-05 | Publicerad 2012-02-17

Olycka säger polisen – mord säger familjen

Christer Ohlsson.

I lördags hittades Christer Ohlsson, 48, blodig vid en flodfåra i Marrakesh – innan han dog på sjukhus.

”Olycka”, säger lokal polis.

Men hans vänner och familj är övertygade.

– Han har blivit mördad, säger brodern Johnny Ohlsson, 52.

Christers bror Johnny och Annelie Ohlsson.

Christer Ohlsson från Stockholm hade sett fram emot resan till Marocko, där han varit flera gånger tidigare. Han åkte förra onsdagen och skulle vara borta i fem veckor.

Men i måndags ringde telefonen hemma hos brodern. Personal från Utrikesdepartementet, UD, berättade att Christer var död.

Blodspår i ravin

Han hade hittats av en privatperson vid vägkanten nära en flodfåra i stadens utkant, klockan 6 i lördags morse.

– Han låg i en stor blodpöl, men levde fortfarande. Han hade tagit sig upp ur fåran. Man har sett blodspår som en rand efter honom och massa blod nere i en flodravin, säger Johnny Ohlsson till Aftonbladet.

Senare avled Christer på sjukhus. Den lokala polisen rubricerar dödsfallet som en fallolycka, och uppger i protokoll att Christer ”stank av sprit”.

Varken pengar, plånbok eller pass har återfunnits.

Omständigheterna gör hans anhöriga övertygade om att det inte handlar om en olycka.

– Bara det att han stank av sprit – Christer är absolutist och har inte rört alkohol på 15 år. Och varför är hans värdesaker borta?

”Är helt, helt omöjligt”

Johnny Ohlsson berättar att Christer var van att resa, och har varit i länder som Iran, Irak och Afghanistan.

– Av erfarenhet var han försiktig och utsatte sig inte för onödiga risker.

I Marocko hade han varit flera gånger under senaste fem åren och inför resan har han berättat att han skulle träffa några vänner.

Christer var ensamstående och utan barn, och drev ett pensionat i norra Indien halvårsvis. Annars bodde han i Hornstull i Stockholm.

På en Christers facebooksida diskuterar vänner hans död, och samtliga tycks dela uppfattning med Johnny.

– Jag känner honom väl. Det här är helt, helt omöjligt. Det är så omöjligt så det finns inte. Jag är tusen procent säker. Det är ett rånmord. Han har träffat någon som lurat i väg honom, tagit hans pengar och klubbat ner honom.

– Polisen har gjort det bekvämt för sig, säger Johnny, som beskriver att Christer såg hans egen familj med barn, som sin egen.

Ingen obduktion

Thomas Tihanyi var tidigare förlovad med Christer, men har sedan förhållandet tog slut 1998 varit en nära vän.

– Det är ett rånmord, det är det väl ingen tvekan om. Det känns så fruktansvärt. Jag har bara gråtit sedan jag fick veta. Han var världens finaste människa och alla som mötte honom tyckte om honom, säger han.

Familjen har varit i tät kontakt med svenska UD och konsuln i Marrakesh. De har genom dem fått höra att obduktion inte kommer genomföras av polisen i Marrakesh.

– Anledningen är att han hittades levande, har vi fått höra. De säger att utredningen pågår, men att vi inte kan vänta oss några besked inom närmsta halvåret. När vi får hem kroppen vet vi inte, säger Johnny Ohlsson.

Camilla Åkesson-Lindblom på UD:s presstjänst:

– Vi kan bara bekräfta att en svensk man i 45-årsåldern har omkommit i en fallolycka i Marrakesh. Vi kan inte gå in på några detaljer.

”Ingen grundlös teori”

Johnnys familj har startat en egen utredning och efterlyser information om vad som kan ha hänt via Facebook. En vän till Christer har fått tillgång till hans dator för att se vilka kontakter han skulle träffa i Marocko.

Anders Jacobsson, vakthavande på Rikskriminalpolisen, uppger att det är svårt för svensk polis att påverka i nuläget.

– Men någon gång ska ju kroppen hem och då får den väl obduceras. Man får nog ge sig till tåls som anhörig, dessvärre, säger han.

Familjens övertygelse om rånmord avfärdar han inte.

– Det är ju en teori som säkert inte är helt grundlös. Men man får alltså avvakta till kroppen kommit hem till Sverige, säger Anders Jacobsson.