Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

De skrattar inte längre

Publicerad 2012-02-18

Alliansregeringen bråkar för mycket för att få något gjort

Interna stridigheter lamslår alliansregeringen.

Bråken har lett till att de ­politiska förslagen har minskat drastiskt.

Aftonbladet kan i dag avslöja att passiviteten gjort att riksdagsledamöter ­sitter sysslo­lösa.

Voteringar och möten i riksdagens utskott som ställs in. ­Ledamöter som ­klagar på att de närmast sitter sysslolösa. Alliansregeringens problem börjar nu få tydliga effekter i det dag­liga arbetet i riks­dagen.

– Jag har aldrig varit med om att vi har så få skarpa förslag från regeringen att ­behandla, säger en riksdagsledamot.

Oppositionen kritisk

Aftonbladet har granskat hur många politiska förslag som ­regeringen har lagt ­sedan man tog över 2006.

Alliansen rivstartade och ­under riksdagsåret 2008/09 nåddes toppen med 253 propositioner för riksdagen att ta ställning till.

Men de senaste åren har ­aktiviteten minskat drastiskt. Riksdagsåret 2011/12 är det ­bara 175 planerade politiska förslag att ta ställning till i utskotten och i kammaren, en minskning med nästan en tredjedel jämfört med 2008/09.

Bristen på politiska förslag från regeringen har lett till frustration bland riksdags­ledamöterna – särskilt i oppositionen.

– Politik är större än att ­administrera systemen. Sverige förtjänar en regering som inte liknöjt tror att allt är bra som det är, säger Gustav Fridolin (MP).

Ex-ministern Ylva Johansson (S) är också kritisk:

– Man klarar inte av att hantera att man är i minoritetsställning på annat sätt än att låta bli och lägga förslag.

Men enligt Aftonbladets källor beror passiviteten också på att alliansregeringen har svårt att komma överens. ­Inför valet 2006 hade M, C, FP och KD förhandlat fram en ­gemensam politik.

Men sedan valet 2010, när alliansen regerar i minoritet, har ­alla utom M tappat väljarstöd, vilket lett till krav på att småpartierna måste få större utrymme.

Men enligt vad Aftonbladet erfar är det inte bara bristen på förslag som är problemet.

– De propositioner som kommer är väldigt tunna och utan politiskt innehåll. Riksdagens tid upptas av prövningar till EU, för det kan inte regeringen själv styra, säger en riksdagsledamot.

Förnekar gnissel

Redan förra året fick Fredrik Reinfeldt känna nack­delarna av att regera i minoritet.

Han åkte på flera uppmärksammade bakslag i riksdagen och det femte jobbskatteavdraget riskerade att fällas av oppositionen. Därför stoppades det i mal­påse.

Enligt Anna Kinberg Batra (M), gruppledare i riksdagen, stämmer det inte att regeringen är ­passiv och hon vill inte ­kännas vid något gnissel i ­alliansen.

– Vi har ungefär lika många propositioner och skrivelser som 2007/08. Då fick vi kritik för att det var för mycket r­eformer, nu för att det är för lite. I år har vi haft mindre ekonomiskt utrymme och det kan leda till att det blir färre förslag som kostar pengar, ­säger hon.

Kinberg Batra säger att hon hört få riksdagsledamöter klaga på att det är för lite att göra.

– Det har dock märkts att det varit struligt i flera andra partier internt. Det har inte varit lika mycket hetta i debatterna, säger hon.