Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Småbarnföräldrar skulle få börja betala – nu pudlar SL

Publicerad 2014-03-18

Storstockholms Lokaltrafik, SL, hotade med att börja ta betalt av resenärer med barnvagn.

Efter kritik från upprörda resenärer ångrar sig nu SL.

Förslaget var del av ett försök att öka framkomligheten.

Busstrafiken ska snabbas på och därför har ett pilotprojekt inletts på linje 4, Stockholms stombusslinje mellan Radiohuset och Gullmarsplan.

Förhoppningen är att korta ned restiden med fem-sex minuter på en resa som tar upp emot en timme.

Med biljettvärdar ombord skulle även föräldrar med barnvagn tvingas betala.

– Vi har haft en praxis tidigare där vi inte velat att föräldrarna ska skiljas från sina barn för att gå fram och betala vid föraren. Nu kommer vi att ha värdar ombord vilket gör att man inte behöver skiljas från barnet, säger Per Hallberg på landstingets trafikförvaltning till Direktpress.

På tisdagskvällen kom besked om att SL backar. Trafikförvaltningens chef tog under dagen beslut om att resenärer med barnvagn inte ska behöva uppvisa biljett under försöket. Inte heller resenärer med rollatorer eller de med rullstol ska behöva biljett.

P-vakter trålar

Om försöket blir lyckat kan fler busslinjer få biljettvärdar ombord efter sommaren.

Värdarna ingår i en större förändring av busslinjen. Tre kilometer av nya kollektivkörfält har målats upp, gatuparkeringar för bilar har tagits bort och även vissa hållplatser.

Dessutom ska sex mc-burna p-vakter patrullera varje vardag klockan 07-19 för att bussarna ska slippa vänta på p-syndare.

Ska ge "mer kosing"

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) säger att undantaget för barnvagnsföräldrar bara gällt av praktiska skäl.

– Förhoppningsvis ger det här oss mer kosing så vi kan skaffa fler bussar och ta ombord ännu fler barnvagnar. Jag upplever det som att det snarare är det som varit det stora problemet i det här, att vi inte kan ta ombord alla med barnvagn som vill åka med, säger Christer G Wennerholm till Direktpress.

Nu får alltså Wennerholm vänta på kosingen, i och med trafikförvaltningens tvärvändning i frågan om biljetter för föräldrar med barnvagn.

Försöket pågår fram till den 19 juni.