Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Reinfeldt: ”Ukraina hade lång kravlista”

Publicerad 2013-11-29

VILNIUS. Sverige har varit mycket drivande i att försöka få Ukraina att skriva på handelsavtal med EU.

Men under toppmötet i Litauen stod det klart att den ukrainska ledningen efter hot från Ryssland inte kommer närma sig unionen ekonomiskt.

– Dörren står öppen men beslutet ska vara deras eget, inte komma efter påtryckningar från stora grannländer, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M). 

Aftonbladets fotograf Lotte Fernvall och reporter Pär Karlsson på plats i Vilnius.

Det har under flera dagar varit känt att Ukraina och dess president Viktor Janukovitj inte kommer skriva under något handelsavtal med EU, trots att man tidigare uttryckt stort intresse. Anledningen sägs vara att Ryssland hotat med tuffa påtryckningar både ekonomiskt och politiskt.

När toppmötet mellan EU-ledarna och ledarna för länderna i det Östliga partnerskapet var över i Litauens huvudstad Vilnius försökte statsminister Fredrik Reinfeldt, som var drivande i processen kring östsamarbetet, ändå att vara positiv. Två länder inom partnerskapet, Georgien och Moldavien, har nämligen beslutat sig för att skriva på avtal med EU.

Målet med EU:s arbete är att integrera öststaterna ekonomiskt. Mot ekonomiskt stöd kräver man dock ekonomiska reformer och att länderna accepterar EU:s värdegrund med marknadsekonomi, demokrati, rättstatsprinciper och mänskliga fri- och rättigheter.

Många mycket besvikna

Många i Vilnius var mycket besvikna efter beslutet. I Ukraina har också massiva demonstrationer genomförts där folk kräver att landet ska närma sig EU. Men samtidigt var många på toppmötet i Litauen dessutom oroliga för att ryssarna ska sätta så starkt press på Georgien och Moldavien så att de inte vågar skriva på avtalet, vilket ska ske formellt nästa år.

–  Vi är tydliga med att vi förstår att de kommer bli press. Det kommer säkert leda till en omfattande diplomati och diskussioner, säger Reinfeldt.

Han menar att det var tydligt att Viktor Janukovitj hade kommit till mötet i Vilnius med en lång kravlista.

– Han framställer långa listor som han menar ska vi ska gå med på. Det är inte riktigt så det här samarbetet är tänkt att vara uppbyggt. När det gäller Ukraina så måste de fatta beslut om ett vägval. Vill man komma in i EU-familjen som är grundad på värderingar eller mer luta sig åt en mer auktoritär tradition. Det beslutet måste Ukrainas folk fatta.

Spelar stor roll för Sverige

Statsministern poängterar också att det är mycket viktigt även för svenska medborgare att öststaterna integreras ekonomiskt med EU.

– Vi ser nu att vår handel med det de baltiska länderna är större än hela den handel vi bedriver med länderna i det Östliga partnerskapet. Då kan gå tillbaka till när de tre baltiska länderna befriades, då var vår handel rätt liten. I takt med att de integreras så växer vår handel och vårt utbyte. Samma sak skulle kunna hända med de länder vi diskuterar vi skriver avtal med nu. Sverige har blivit rikt på att handla mer andra.