Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Demonstrerade vid skolan efter nazistattacken

Publicerad 2014-03-13

Ett par hundra studenter och ungdomar ställde sig upp mot rasism utanför skolan som för ett par dagar sedan klottrades ned med hakkors.

Trots att skolledningen inte ville ha någon demonstration.

I måndags möttes eleverna på mellan- och högstadieskolan Vasa Real i centrala Stockholm av klotter och nazistiska slagord. Skolan har judiska klasser såväl som ordinarie klasser och på en av entréerna hade orden "judeäckel" och "judesvin" klottrats bredvid hakkors och svastikor.

I dag samlades ett par hundra elever från olika skolor utanför Vasa Reals portar för att genomföra en antirasistisk demonstration. Bland annat från Cybergymnasiet som utsattes för klotter samma natt.

”En otrolig chock”

Men de gjorde det utan polistillstånd och trots att skolans ledning varit helt emot demonstrationen.

– Det verkar som att de tycker att en demonstration mot rasismen är farligare än rasismen själv, säger Enzo Castro, en av organisatörerna från nätverket Studenter mot rasism som anordnat manifestationen.

Förutom klotterattacken mot skolan höjde demonstranterna sina röster mot nazistattackerna i Kärrtorp och den senaste i Malmö på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

– Jag är fortfarande påverkad. Det var en otrolig chock för Malmö och Möllan som är hjärtat av staden, säger Kajsa, en student från Södertörns högskola som även deltog i demonstrationen i Malmö.

Känns otryggt

Hon har aldrig tidigare känt sig otrygg i sin hemstad men berättar att det i söndags var "som att en jäkligt kall vind blåst förbi". Hon och hennes kompis Ali gick förbi platsen bara en timme innan knivattacken.

– Det hade lika gärna kunnat vara jag och min kompis Ali. Jag är rädd för utvecklingen, normaliseringen av rasism och nazism. Därför är jag här i dag, säger hon.

Utbildningen fortsatte som vanligt på skolan, även om anhöriga till elever på skolan berättade om förhöjda säkerhetsrutiner under dagen.

Aftonbladet har försökt nå Vasa Reals rektor Berith Öhrn för en kommentar men har blivit hänvisade till Stockholm stads utbildningsförvaltning.

Demonstrationen förblev lugn och utan några incidenter.