Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Madelein, 71, bytte jobb - till discjockey

Publicerad 2015-05-28

"Jag har alltid gått min egen väg"

Det är mörkt med blinkande lampor och folk dansar vilt.

I DJ-båset står Madelein Månsson, 71 år.

– Jag varnar i förväg: Var med på att det blir riktigt hög musik!

Kvinnliga DJ:s har blivit allt vanligare. Men kvinnliga DJ:s i pensionsåldern är det inte lika gott om. Madelein Månsson började sin nya karriär när hon var 62.

– Om någon sagt till mig att "när du är 70 kommer du att vara DJ och ha en egen klubb" så skulle jag aldrig trott det var möjligt.

Varje månad har hon en klubb nära Stureplan i Stockholm, för 50-plussare . I sommar ska hon spela på Skansen, och i höst på en av Finlandsbåtarna.

– Det är en fantastisk energi, folk dansar sig svettiga och är så glada. Jag dansar ju hela tiden själv också. Fast en gång kom en arrangör fram med en stol, han trodde inte jag skulle orka. Det var lite gulligt.

En tung period

Madelein kan få vem som helst att känna sig pensionsfärdig i jämförelse. Hon ser otroligt pigg ut, älskar att ha fullt upp och är glad och energisk. Men så har det inte alltid varit. Åren före 60 var en tung period.

– Både min mamma och man var sjuka. Maken skötte jag 24 timmar per dygn. Sedan dog båda med ett par månaders mellanrum, berättar hon.

– Jag mådde så dåligt då. Mitt normaltillstånd var håglöshet, jag orkade ingenting.

För att komma igång bestämde sig Madelein för att börja träna. Hon gick på seniorgympa som hon tyckte var "zombieaktig" och utbildade sig därför till aerobicsinstruktör själv.

– Efter det skulle jag söka jobb. Jag hade rätt utbildning men var 62 år. På gymmen blev de först förvånade, sedan ointresserade.

Efter ett år fick Madelein napp och började arbeta på gym. Det var då hon började utveckla sina låtlistor, och snart blev det kö till hennes konditionspass.

På en middag slängde hon ur sig att hon ville bli DJ, och alla tyckte det var en fin idé. En väns son, som är DJ, visade henne, och sedan har hon lärt sig allt mer själv. I dag har hon 3000 låtar med allt från 50-talsmusik till hip hop.

– Fast i början var jag så dålig att jag skäms! Jag försökte göra alla nöjda och det blev bara spretigt. I dag är jag riktigt bra, det vet jag. Jag får fler jobberbjudanden än vad jag hinner med, säger hon nöjt.

Åldersgräns 50 år

Under vägen dit hon nått i dag gick Madelein runt på Stockholms klubbar och diskotek och presenterade sig: Hej, jag är DJ, får jag spela här?

– När jag kände mig som ett ufo bland 20-åringar på varenda ställe bestämde jag mig för att starta en egen klubb. Åldersgränsen är 50. Den som ser för ung ut måste visa leg. För det är klart att vi som är lite äldre också vill dansa.

– Folk kommer för att dansa och ha kul, och för att träffa någon.  Jag tycker om att spela högt och brukar varna publiken att här är det dans, inte läge för att prata tyst med varandra.

Har du DJ-groupies?

– Jadå. Om de kommer fram och pratar för mycket svarar jag vänligt men sätter på mig hörlurarna för att visa att jag jobbar. Ibland får jag beundrarmejl också.

Att just Madelein Månsson satsade på ett så ovanligt jobb för en pensionär är ingen slump. Hon beskriver sig som en entreprenörstyp och har jobbat bland annat som fotomodell, med konfektion och som chef för en klädfabrik i Brasilien.

– Jag har alltid gjort det som verkar kul, och gått min egen väg. Men det har inte varit någon raksträcka där jag ständigt varit glad. Ända sedan skoltiden har jag stuckit ut lite, jag har nog alltid varit i trotsåldern och är inte rädd att göra bort mig.

Vi bytte också bana:

Hilary Clinton, 67, före detta jurist, politiker som siktar på att bli USA:s första kvinnliga president.

Marit Paulsen, 75. Lämnar EU-parlamentet i höst för att skriva en bok som hon hoppas blir grunden för Folkpartiets miljöpolitik.

Marianne Lindberg De Geer, 69, konstnär och dramatiker som regisserade sin första pjäs - om Björn Afzelius - som 67-åring.

Kerstin Ekman, har skrivit deckare, romaner och mycket mer - och som 80-åring skrev hon sitt första operalibretto.

Följ ämnen i artikeln