Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Rökutveckling i LKAB:s gruva i Kiruna

Uppdaterad 2015-06-22 | Publicerad 2015-06-21

Frekvensomvandlare exploderade

All trafik ner i LKAB:s gruva i Kiruna stoppades på söndagen efter att en frekvensomvandlare exploderat.

– Det var en kraftig explosion, säger Mats Bergsten, insatsledare vid räddningstjänsten i Kiruna.

Räddningstjänsten larmades på söndagen till LKAB:s gruva i Kiruna med anledning av rökutveckling. Det visade sig senare att röken orsakats av en explosion.

Räddningstjänsten trodde inledningsvis att en transformator exploderat. De tömde utrymmet på rök och sökte sig fram med värmekamera mot platsen där explosions skett.

Tömde kulvert

– Just nu försöker vi tömma en kulvert på rök för att få en rökfri miljö. Detta för att elektriker ska kunna komma intill området för att undersöka vad som kan ha hänt. Det är inget allvarligt läge, sa Mats Bergsten, insatsledare vid räddningstjänsten i Kiruna, medan räddningsarbetet pågick.

När de närmat sig platsen där röken kom från blev det uppenbart att det var en frekvensomvandlare som exploderat.

– De är monterade i små rum och väggarna hade tryckts sönder. Det var en kraftig explosion, säger Mats Bergsten, insatsledare vid räddningstjänsten i Kiruna.

Trafiken stoppad

Olyckan inträffade på 740 meters djup i den så kallade spelsalen. Vad som kan ha orsakat explosionen är oklart. Ingen person kom till skada.

– Efter omständigheterna gick det ändå bra. Det är alltid oroväckande inledningsvis när man inte vet vad som brinner, säger Bergsten.

All trafik ner i gruvan stoppades.

– All personal är underrättad och trafiken ner i gruvan är stoppad, sa Erika Lindblad, kommunikatör på LKAB, vid 14-tiden.

Industribrandkåren ryckte ut

LKAB har en egen industribrandkår. Den samarbetade i räddningsarbetet med den kommunala räddningstjänsten.

– LKAB har deltidsbrandmän som är i beredskap när de är i tjänst. Det finns alltid några personer ovan jord och några under jord, säger Bergsten.

Följ ämnen i artikeln