Midsommarens nya muste?
Uppdaterad 2013-06-19 | Publicerad 2013-06-18
Midsommar är svenskarnas högtid nummer ett.
Men saknar ett muste som brukar skumma under storhelgerna.
Aftonbladet reder ut musteriet.
Midsommarafton är djupt rotad i folkdjupet. Maten är ungefär densamma som vid jul och påsk.
Men där musten är självklar på påsk- och julbordet lyser den skummande drycken med sin frånvaro på midsommarafton.
Enligt Annika Molander, informatörsdirektör på Spendrups, är förklaringen enkel.
– Det finns ingen efterfrågan, säger hon.
Försök med sommarmust
Och bryggerierna borde veta.
Under 90-talet införde Carlsberg en "Sommarmust", som dock plockades från hyllorna efter vikande försäljning.
Samma sak skedde 2007 - med samma resultat.
– Den gick inte så bra, konstaterar Joakim Losin, öl- och dryckesexpert på Carlsberg.
– Vid midsommar vill man generellt ha ljusare drycker. Då passar inte musten riktigt in. Svensken vill ha sol både ute och i glaset när det är sommar.