Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Storskrällen i Israelvalet vill "bli av med araberna"

Publicerad 2013-01-23

Benjamin Netanyahu, partiledare för Likud och premiärminister.

Han är nyhetsankaret som startade sitt sekulära mittenparti i april i fjol – och uppger att han vill "bli av med araberna".

I gårdagens val tog Yair Lapid storslam och seglade upp som andra största parti med sitt Yesh Atid i knesset.

Yair Lapid blev med sitt Yes Atid andra största parti och överraskade i det israeliska valet. Han vill ”bli av” med araberna i Israel eftersom han tror att de inte vill ha fred.

Många trodde att hårda högervindar skulle blåsa fram ultraortodoxa och ultranationalistiska partierna ännu mer i Israel.

Var nyhets-ankare

I stället vann den nya uppstickaren, medelklassens förkämpe Yair Lapids sekulära mittenparti Yesh Atid större mark än vad någon kunnat ana – och hamnade på andra plats i parlamentet knesset.

Partiet bildar nu troligen koalition med premiärminister Benjamin Netanyahus högerallians Likud-Beitenu.

Enligt Centrala valkommittén hade efter morgonens rösträkning högeralliansen 31 av knessets totalt 120 platser, rapporterar AFP. Yesh Atid får 19 mandat.

Yair Lapid jobbade tidigare som journalist och var en välkänd tv-personlighet på israeliska Channel 2. I januari i fjol sa han upp sig för att satsa på politiken. Han uppges ha lyckats anpassa sig till väljarna som suktar efter framtidstro. Partiet Yest Atid betyder "Det finns en framtid" och registrerades så sent som den 29 april.

"Högt stängsel"

Bara dagar före valet skrev Lapid på sin Facebooksida om att han ville "bli av med araberna".

– Jag tror inte att araberna vill ha fred. Det jag vill ha är inte ett nytt Mellanöstern, utan att bli av dem, och sätta ett högt stängsel mellan oss och dem. Det viktiga är att behålla en majoritet av judar i Israel.

Enligt israeliska tidningen Haaretz förlorade Netanyahu på att ha dragit in ultraortodoxa judar i armén, att ha misslyckats med att få ihop budgeten och att han saknat tydliga budskap.

Han har istället fokuserat på hotet från Iran och upprepat låtit sig fotograferas med israelisk militär vid Kotel, Västra muren, som beskrivs som den viktigaste platsen för världens judar. Det talade dock inte till israelernas hjärta, som enligt tidningens analys ville ha mer hopp.

Den viktigaste uppgiften, uppgav trots det Netanyahu i sitt segertal, är att förhindra att Iran för tillgång till kärnvapen.