Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ett krig – men skilda världar

Publicerad 2012-11-22

Gaza och Israel möts i en lång kulvert som på den israeliska sidan mynnar i ett högteknologiskt jättekomplex med säkerhetsgrindar var tionde meter.

På den palestinska sidan slutar samma gång i ett skjul med ett skrivbord och några stolar.

Aftonbladets team Erik Wiman och Magnus Wennman.

Gången är förbindelsen mellan två världar. För mindre än ett dygn sedan befann vi oss mitt inne i Gaza när Israel visade upp hela sin brutala militära styrka. Från stridsflygplanen i luften och från kanonbåtarna till havs regnade projektilerna ner över ett av världens fattigaste och mest tätbefolkade landområden.

Människor har uppmanats att evakuera, men det finns ingenstans att ta vägen. Inga skyddsrum, inga fredade zoner.

Tog skydd

En raket träffade gatan utanför hotellet och slet upp en krater på 20 meter. Vi låg på golvet och tog skydd mot glassplittret som sprutade in av tryckvågen.

Nu sitter vi på ett strandkafé i Tel Aviv som vilka turister som helst och undrar om det verkligen hände.

Det har gått några timmar sedan en självmordsbombare sprängde sig själv i luften på en buss några kvarter upp. 21 personer skadades i attacken, fem allvarligt. Samtidigt släppte israeliskt jaktflyg tonvis med raketer tio mil bort.

Utan att rättfärdiga den ena eller andra våldshandlingen blir händelserna en tydlig bild av styrkeförhållandena mellan de stridande parterna

Att jämföra Israels militära styrka med Hamas är som att låta Zlatan Ibrahimovic mäta sig med en bänkad juniorspelare.

Blodigaste dagarna

800 byggnader har förstörts i Gaza. Det som för en vecka sedan var människors hem är nu bara dammiga högar av bråte. Men även banker, polisstationer och andra serviceinrättningar har jämnats med marken. Till och med den stora fotbollsarenan mitt i staden är sprängd i bitar.

De sista dagarna av den veckolånga offensiven blev de blodigaste. Med vapenvilan i sikte intensifierade de israeliska styrkorna bombattackerna mot Gaza. Längs murarna mot den palestinska enklaven stod tusentals stridsvagnar och militärfordon redo för en markoffensiv.

Över 30 000 reservister hade mobiliserats vid fronten och ytterligare 35 000 stod i beredskap.

Varnade med flygblad

Men trots att Israel via flygblad från luften varnade Gazas invånare att mark­offensiven var nära förestående, var målet från Israels sida hela tiden att undvika att rulla in med stridsvagnar och infanteri.

– Vi ska bomba Gaza tillbaka till medeltiden, uttryckte sig inrikesministern Eli Yishail tidigare i veckan och det israeliska flygvapnet gjorde vad de kunde för att uppnå målet.

Minst 160 dödades

Nära 2 000 raketer uppges ha avfyrats mot mål på Gazaremsan som är ett av världens mest tätbefolkade områden.

Minst 160 personer dödades under veckan. Av dem var över 20 barn under 15 år.

Under samma period uppges sju israeler ha dödats.