Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

De väger lika tungt

Publicerad 2013-06-30

Stefan Löfven utmanar nu om statsministerposten på allvar.

S-ledaren spelar i dag helt jämnt i matchen mot Fredrik Reinfeldt om att ­leda landet efter nästa val.

Främst är det kvinnor och unga som vill ha Löfven medan män och pensio­närer föredrar Reinfeldt.

De väger lika tungt.

Analysföretaget United Minds har för Aftonbladets räkning låtit drygt tusen personer mellan 18 och 80 år rangordna vem de vill se som statsminister efter ­valet 2014 – Fredrik Reinfeldt (M), Stefan Löfven (S) eller någon annan.

Resultatet blev helt jämnt. Exakt ­lika stor andel föredrar Löfven som Reinfeldt – 36 procent.

– Det visar att det verkligen är match nu och att Moderaterna inte självklart kan vinna på att ­göra valet till en statsministerfråga, något man annars skulle kunna tro utifrån det stora förtroende Reinfeldt har i många mätningar, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Avgörande betydelse

Men osäkerheten hos ­väljarna är stor, 29 procent vill hellre ha någon annan än Reinfeldt eller Löfven på posten.

Enligt Carl Melin är det därför av avgörande betydelse för de två statsministerkandidaterna att lyckas övertyga dem.

– Ju närmare valet vi kommer desto mer ökar fokus på Reinfeldt och Löfven. Den av dem som vinner flest av de osäkra kan nog bli den som vinner valet, säger han.

Tidigare mätningar i stats­ministerfrågan har handlat om vilket förtroende väljarna har för olika kandidater. Då har Stefan Löfven legat långt efter.

Måste locka kvinnor

I mars hade 52 procent av svenskarna störst förtroende för Reinfeldt som statsminister, bara 28 procent trodde mest på S-ledaren.

Men det står också klart att statsministerkandidaterna har mycket att vinna på att försöka charma grupper där de är svaga i dag.

Fredrik Reinfeldt måste locka kvinnorna – bara 30 procent av dem vill se honom som stats­minister jämfört med 41 procent av männen. För Stefan Löfven är situationen den omvända. Han gillas av kvinnorna, 38 procent vill se honom på den politiska topposten nästa år, medan ­endast 34 procent av männen gör det.

Stora skillnader är det också bland väljarna i olika åldrar. De yngsta mellan 18 och 25 år föredrar Löfven medan pensionärer mellan 65 och 80 år gillar Reinfeldt.

– Ungdomsarbetslösheten är ett jätteproblem, många ungdomar lägger ansvaret för det på den sittande regeringen. Pensionärerna brukar i sin tur vara mer lojala mot dem som sitter, man värderar erfarenhet i större utsträckning, säger Carl Melin.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin menar att resultatet ­visar att väljarna vill ha förändring.

– Regeringen Reinfeldts politik har prövats i sju år och det är uppenbart att den inte fungerar. Vi och vår ordförande ­Stefan Löfven kommer ­visa väljarna att vi har lösningar på de utmaningar Sverige står inför. Vårt mål är ett samhälle där alla kan känna trygghet och framtidstro, säger hon.

”Högt förtroende”

Kent Persson som är partisekreterare

i Moderaterna anser att mätningen visar att väljarna har ”fortsatt högt förtroende för Fredrik Reinfeldt”.

– Löfven har fort­farande inte redogjort för med vem S

ska genomföra ­sina skattehöjningar som kommer slå hårt mot jobben och familjers vardags­ekonomi. När valrörelsen startar kommer alla partier att granskas. Då blir det tydligt att vår arbetslinje ställs mot vänsteroppositionens ­bidragslinje och skattehöjningar, säger han.

Följ ämnen i artikeln