Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hitta ditt drömhus – snabbt och enkelt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-12

Experternas tips och betyg på 19 kataloghus

Kataloghus är inte bara katalog – det är hus också.

Romantiska, moderna, timrade och så alldeles vanliga hus.

Vi har valt ut 19 olika – och låtit inredaren Isabelle Halling från tv:s ”Sommartorpet” och arkitekten Benjamin Melin Mandre sätta betyg.

Men innan du börjar fundera på nytt hus, läs experternas tips nedan.

DE STÄTTER PLUS PÅ HUSEN Isabelle Halling, 32, inredare, föreläsare och programledare på årets ”Sommartorpet” och dessförinnan i ”Äntligen hemma”. Benjamin Melin Mandre, 35, arkitekt SAR/MSA, på Rosenbergs Arkitekter i Stockholm, jobbar just nu med en ombyggnad på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Isabelle Halling:

”Inred för dig själv”

Glöm inte bort att det är 2008. Dagens material passar bättre med dagens arkitektur. Det är svårt att skapa en gammal känsla i ett nybyggt hus, utan att det blir lite plastigt. Ett sätt att undvika det kan vara att ta ut svängarna lite. Kanske välja en nyare färgkombination, grönt hus med svarta knutar. Då blir det en nyare touch som kan kännas mer okej.

Inred för dig själv – inte för någon annan. Det är du som ska bo där. Strunta i ”det här lönar sig i längden”. Gör man sig besväret med att köpa ett hus och vill ha röda väggar – måla väggarna röda.

Se upp för förvaringsfällan: Har du massor av prylar, planera in förrådsutrymmen till dem. Många nya hus har dålig förvaring.

Benjamin Melin Mandre:

”Tänk fem–tio år framåt”

Placering på tomten. De flesta kataloghus förutsätter att det är platt mark. Om man inte har en sådan tomt, får man välja med omsorg. Men man ska inte behöva anpassa hela tomten till huset, för det blir aldrig bra och tomten blir svåranvänd.

Energiåtgången. Kolla ordentligt hur mycket energi huset förbrukar. Det rör sig om mycket pengar. Byggkostnaden för ett hus är faktiskt en liten del av kostnaden om man ser till hela husets livslängd. Tänk på vilka fönster som sitter i, det ska vara lågt U-värde, och vad huset har för energideklaration.

Huset ska fungera under lång tid. Tänk fem, tio år framåt, inte bara just nu. Vad går att förändra i huset, vad kommer man att orka att förändra, går det bygga till? Man kanske blir fler i familjen – eller färre. Krävs det stora förändringar, räkna också med att de blir väldigt kostsamma.

Följ ämnen i artikeln