Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lagen ställer inga krav på stödboenden

Publicerad 2014-11-07

IVO: ”Vuxna får ju bo hur de vill”

”Där finns en övergripande paragraf som säger att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet”, säger Åsa Malmros, jurist på Socialstyrelsen.

I princip kan vem som helst starta ett stödboende för vuxna – utan krav och ansvar.

– Vuxna får ju välja att bo hur som helst. Det är ju inget som staten lägger sig i, säger Rose-Marie Odstam, utredare på Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

För att förening/företag/aktiebolag ska få driva ett stödboende krävs inget tillstånd från IVO – så länge som boendet inte bedriver vård och behandling. För ett rent stödboende gäller därför inte Hälso- och sjukvårdslagen.

Däremot ska den som startar ett stödboende anmäla detta till IVO som en ren information, enligt Socialtjänstlagen.

– Men om socialtjänsten i en kommun köper en plats på ett boende - som inte är ett HVB-boende – då man efterfrågar vissa stödinsatser, då gäller socialtjänstlagen. Då gäller regelverket att det ska vara god kvalitet i verksamheten och att personalen ska ha lämplig utbildning, säger Rose-Marie Odstam, utredare på IVO.

Detta regleras i kvalitetsparagrafen i socialtjänstlagen.

– Där finns en övergripande paragraf som säger att insatser inom socialtjänsten ska vara av god kvalitet, enligt Åsa Malmros, jurist på Socialstyrelsen.