Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Hillary på förtäckt valturné inför 2016

Ber om ursäkt i ny memoarbok som släpps idag

I dag inleder Hillary Clinton en USA-turné för att sälja sin nya memoarbok.

Men man kan lika gärna se det som en försöksballong inför beslutet om hon ska ställa upp i presidentvalet 2016 eller inte.

Boken "Hard Choices" som släpps i dag kommer med närmast perfekt tajmning drygt två år före presidentvalet. Hillary är redan stenrik och boken som är förhandstryckt i en upplaga på en miljon exemplar kommer att göra henne ännu rikare. Men det är inte i första hand för pengarna hon skrivit den.

"Svåra val" är en del i Hillarys uppladdning för vad som kan bli hennes presidentkampanj. I boken skriver hon om sina funderingar på att ställa upp men utan att ge något annat svar än att hon tänker bestämma sig "när tiden känns rätt".

De flesta är övertygade om att hon vill ställa upp men bara om hon känner sig säker på att hon rent fysiskt klarar av den tuffa valkampanjen och är säker på att vinna.

Hon säger själv att boken är skriven för en bred publik. Hillary skriver bland annat om relationen till sin mamma Dorothy och till dottern Chelsea som själva ska ha barn inom kort.

Det ger fru Clinton en chans att nå ut till vanliga amerikanerna och marknadsföra sitt ledarskap.

Sensationella

Att döma av de förhandspublicering i olika medier innehåller boken inga smaskiga, sensationella nyheter. Däremot går USA:s före detta första dam i förväg igenom en del frågor som kan ställa till problem för henne under valet.

För första gången ber Hillary förbehållslöst om ursäkt för att hon röstade för kriget i Irak.

– Jag borde ha uttryckt min ånger tidigare och på ett mer direkt och rakt sätt. Jag undvek att använda ordet "misstag" eftersom det ofta ses som en svaghet.

Genom att rakt ut säga att hon gjorde fel desarmerar hon en fråga som annars lätt hade kunnat användas mot henne i valkampanjen.

Ett kapitel i boken ägnas åt den dödliga terrorattacken mot USA:s konsulat i Libyens näst störstad stad Benghazi 2012. Republikanerna har ifrågasatt hennes ledarskap inför och efter attacken. Hillary skriver detaljerat om vilka åtgärder hon vidtog och går på offensiven mot sina politiska motståndare för att de försöker använda det hon kallar en tragedi för att vinna politiska poänger.

Fullträff

Det ger en fingervisning om hur hon tänker möta den kritik som garanterat kommer i en valkampanj för hennes handläggning av Banghaziattacken.

I "Svåra val", som kommer på svenska i slutet av månaden, skriver hon också om hur hon och Barack Obama försökte reparera sin vänskap efter de många hårda orden under primärvalskampanjen 2008. Det var Obama taktiska fullträff att ge sin motståndare i det egna partiet toppjobbet som utrikesminister som gav Hillary hennes politiska plattform åter och som gjorde hennes till USA:s mest populära politiker alla kategorier.

Boken är ingen traditionell memoarbok utan handlar mest om hennes fyra år som utrikesminister då hon besökte 112 länder under sitt nästan konstanta resande.

Hur stor hype?

Under omkring två veckor ska Hillary resa runt i USA och Kanada och göra reklam för sin bok. Signeringstillfällena ger henne möjlighet att träffa och prata med vanliga människor för att pejla stämningarna i landet.

Många, inklusive hennes egna rådgivare, kommer att analysera försäljningssiffror och hur stor hajpen blir på de olika platser hon besöker på sin turné.

Det är bara ett och ett halv år kvar till primärvalen inför valet 2016 inleds. Innan dess måste hon ha fattat sitt beslut.

Ställa upp eller inte?