Han döms efter avlyssningsskandalen

Publicerad 2014-06-24

Den tidigare chefredaktören Andy Coulson döms för att ha planerat att hacka telefoner i avlyssningsskandalen på den numera nedlagda tidningen News of the World, det rapporterar The Guardian.

Tidningen News of the World lades ned 2011 efter avslöjandet att anställda på söndagstabloiden avlyssnat flera kändisars telefoner.

Tidigare chefredaktören Andy Coulson har nu förklarats skyldig till att ha planerat avlyssningar och inväntar nu juryns dom i två andra åtal. Han visade inga känslor när han efter lunch i dag fick veta att han kan ha fängelse att vänta.

Skådespelaren Hugh Grant, hertiginnan av York Sarah Ferguson, artisten James Blunt och magikern Uri Geller var med bland 144 personer som avlyssnats och beviljats ersättning, enligt The Guardian.

Andy Coulson nekade till att ha planerat att hacka telefoner och att han ska ha betalat offentliga tjänstemän för att lämna ut hemliga telefonnummer till kungligheter.

Även tidningens hovredaktör Clive Goodman har nekat till anklagelserna riktade mot honom. Men även har bedömts som skyldig när det gäller avlyssningsplanerna.

Premiärministern ångrar sig

Andy Coulson anställdes som premiärminister David Camerons presschef efter att ha avgått som chefredaktör för News of the World.

Det ångrar David Cameron som uttalade sig vid 14.30-tiden.

"Jag har alltid sagt att om de visade sig vara fel skulle jag göra en fullständig och uppriktig ursäkt, och det gjorde jag i dag. Jag är extremt ledsen att jag anställde honom. Det var mitt beslut och jag är mycket tydlig med det", säger David Cameron.

Cameron lämnade rummet utan att svara på om han på ett mänskligt plan tycker synd om Coulson.

Brooks frias helt

Rebekah Brooks, som var chefredaktör för tidningen från år 2000 till 2003, åtalades även hon för att ha försökt hacka telefoner, och ytterligare tre åtalspunkter.

Hon frias helt och såg ut att ha nära till tårar när hon lämnade domstolen tillsammans med sin make Charlie Carter, som även han friades av juryn. Även Brooks sekreterare och säkerhetsansvarige, Cheryl Carter och Mark Hanna.

Även chefsredaktören Stuart Kuttner frias helt.

Texten uppdateras

ANNONS