Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Terrorexpert: "Hotet finns alltid där"

Uppdaterad 2014-07-25 | Publicerad 2014-07-24

Flera hundra personer från Sverige, Norge och Danmark har rest ned för att strida i Syrien.

– Men majoriteten är inte ett hot, säger den svenske terrorexperten Magnus Ranstorp.

Minst två extrema islamistgrupper har direkta kopplingar till Norge.

Magnus Ranstorp, forskningschef vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare och chef på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, kom inte terrorhotet mot Norge som en överraskning.

– Jag har pratat med säkerhetstjänsten om just Syrienkrigare och hotbilden i Norge och de har sett en ökad aktivitet under en längre tid. Det är inget som dykt upp den här veckan, säger Ranstorp.

Den norska säkerhetspolisen vet inte vem som ligger bakom terrorhotet. Men minst ett par islamistiska extremgrupper ska ha direkta kopplingar till Norge, enligt Magnus Ranstorp.

– En är gruppen Profetens Ummah, som består av personer med anknytning i kretsar med personer som har rest ned till Syrien. Extremistledaren Mulla Krekar i Irak kan också kopplas till att man väljer just Norge som mål. Det skulle förvåna mig om det inte är en person som har anknytning till Norge, säger Ranstorp.

Hur ser hotbilden ut mot Sverige och Europa?

– Grupperna där nere i Syrien är fokuserade på striderna där. Så en väldigt liten krets skulle kunna komma tillbaka och göra något. Men vi har sett förberedelser till terrorhandlingar i Europa, bland annat i London. Vi har haft episoder i Bryssel, med judiska museet och den fransman som greps som varit i Syrien, säger Ranstorp.

"Majoriteten inte ett hot"

Från Sverige, Norge och Danmark har uppåt 300 personer gått med i Isis-relaterade grupper, enligt Ranstorp.

Av de ska 80 procent vara med i Isis. Många har gått med i grupper i Jabhat al-nusra, som bland annat har kopplingar till Al-Qaeda.

Men risken att Sverige ska bli mål för ett liknande terrorhot bedöms som små.

– Det finns alltid en risk, men vi har redan haft folk som kommit hem och inte visat sådana intentioner. Hotet finns alltid där och säkerhetspolisen tampas varje dag med att avgöra vem som är farlig och inte farlig, säger Ranstorp.

– Men man ska komma ihåg att en liten bråkdel får för sig att göra något. Om någon gör det får vi problem, men majoriteten är inte ett hot.