Svenska fjällräven är hotad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-10

Men allvarligast är minskningen av smågnagare

Koalan och elefanten kan försvinna.

Totalt hotar den globala uppvärmningen över en miljon arter.

I Sverige är fjällräven och torsken i riskzonen.

Följ ämnen
Fjällräv.

FN:s klimatpanel går i sin nya rapport inte in på vilka arter som kan försvinna. Men forskarna slår fast att mer än 40 procent av alla arter utrotas om Jordens temperatur höjs med fyra grader. Det motsvarar över en miljon arter.

Urban Emanuelsson, föreståndare vid Centrum för biologisk mångfald, menar att några arter ”nästan säkert” kommer att försvinna från Sverige, som fjällräven och fjällugglan.

Men allvarligast är minskningen av smågnagare i norra Sverige sedan 1980-talet. Den gråsidiga sorken, som är basmat för många rovdjur, har till exempel gått ner med 90 procent. Även fjällämmeln har minskat kraftigt.

I vintras skapade det varma vädret isbark i markskiktet. Här – under snön – brukar smågnagarna fortplanta sig. Det gick inte i år.

Hotar ekosystemet

Isbark uppstår när snön omväxlande töar och fryser. Mer isbark i framtiden är ett allvarligt hot mot smågnagarna och hela ekosystemet i norra Sverige.

Urban Emanuelsson tror att vi får se en ”måttlig mängd” utdöda djur i Sverige, jämfört med i Nordafrika, Sydeuropa och Asien. I Centralasien och Indonesien är djurvärlden redan hårt trängd.

– Felaktigt jordbruk, rovhuggning av skog samt av politisk oro och krig är de stora hoten mot djur i många länder. Klimateffekterna kommer som grädde på moset och får det hela att tippa över, säger Emanuelsson.

Klimathotade i Sverige

Klimathotade i världen

Koala.

Joachim Kerpner

ANNONS

Följ ämnen i artikeln