Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Vi vill ha pengar för att släppa britterna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-30

De somaliska piraterna som har kidnappat ett brittiskt par kräver en lösensumma.

– De hade inte tillstånd att segla på somaliskt vatten. Det är därför vi håller dem fångna, säger en av kaparna till Sky News.

Paul och Rachel Chandler från Storbritannien var ute på en långseglats med Tanzania som mål när de kom in på kaparnas område i fredags förra veckan. Paret skickade en nödsignal från sin båt och har inte synts till sedan dess. Senare hittades deras båt övergiven ute på Indiska oceanen.

I går gav kidnapparna sig till känna och lät Paul Chandler ringa till pressen från en telefon på den båt där paret hölls. En släkting kunde bekräfta att det verkligen var Paul Chandlers röst.

Hålls som gisslan på båt

Han berättade då att de befann sig på en containerbåt och att de mådde relativt bra. De anhöriga till paret visste till en början inte om Paul och Rachel Chandler var vid liv eller vilken av alla kapargrupper det var som hade kidnappat paret.

Först i dag går kidnapparna ut med ett officiellt krav på en lösensumma. Kidnapparna tycker att paret gjort sig skyldigt till att olagligt ha tagit sig in på somaliskt vatten och att de därför ska ”böta”. Hur mycket pengar det rör sig om vill kaparna inte berätta för pressen.

Anser sig vara kustbevakare

Kaparna har utsett sig själva till kustbevakare och tagit sig rätten att tillfångata personer som rör sig i båtar i närheten av Somalia.

– Vi håller de här två personerna som gisslan av två orsaker; En, de kom in på våra vatten utan tillstånd; Två, vi vill ha en lösensumma, säger en annan av kaparna till Sky News.

Kaparna har sagt att så fort de får pengarna från parets släktingar så ska de släppas. Den kapare som har uttalat sig i pressen säger att han kan garantera "100 procents säkerhet" för paret.