Experten: Vaccinet räddar liv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-24

Enligt Smittskyddsinstitutet har hittills 1 778 fall av svininfluensa konstaterats i Sverige. Nu när smittan tar fart igen riskerar tusentals att drabbas. Samtidigt tvekar många inför att vaccinera sig. Här svarar fyra experter på vad som talar för och emot vaccinet:

1. Ska du vaccinera dig?

2. Vad talar för vaccination?

3. Vad talar emot?

4. Ska du låta vaccinera dina barn?

Anders Tegnell, smittskyddsläkare och avdelningschef på Socialstyrelsen:

1: – Ja.

2: – Influensan kan vara en allvarlig sjukdom, men vaccinets biverkningar är lindriga. Man får också tänka på att skydda de som inte får vaccineras, som unga barn. Att vaccineras är ett kollektivt ansvar.

3: Inget. Om det inte är så att man har allvarlig äggallergi.

4: – Ja, jag kommer att låta vaccinera min 14-åring. För att skydda henne men också för att hon inte ska smitta andra.

Maria Larsson, (KD) folkhälsominister:

1: – Ja, självklart.

2: – Det finns tre goda skäl. För att skydda sig själv, och dem som riskerar att bli allvarligt sjuka. Men också för att viktiga samhällsfunktioner som sjukvård, skola och äldrevård ska hållas igång.

3: – Ingenting. Vaccinet räddar liv.

4: – Ja. En av dem har redan vaccinerat sig och de andra två kommer också att göra det. Som förälder skulle jag absolut låta vaccinera mina barn.

Lasse Pettersson, läkare och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland:

1: – Nej. Jag tillhör inte riskgrupperna och är tillräckligt gammal för att troligtvis ha ett partiellt skydd. Dessutom är jag nog inte en stor smittospridare.

2: – Riskgrupperna bör absolut vaccinera sig eftersom de kan få ett väldigt svårt sjukdomsförlopp. Fördelarna överväger nackdelarna.

3: – Man får en bättre immunitet av sjukdomen än av vaccinet. Om då influensan kommer igen nästa år och är lite starkare är det bättre att redan ha haft den.

4: – De är gamla nog att bestämma själva. Men eftersom unga verkar sakna immunitet skulle jag kanske råda dem att göra det.

Håkan Westerholm, barnläkare:

1: – Nej. Jag tänker avvakta tills det finns ett bättre underlag.

2: – Socialstyrelsen har undersökt detta och jag har stor respekt för deras expertis. Om det riskerar att bli pandemi så är det bra att kunna förhindra detta.

3: – Jag vill först veta hur många som har fått oväntade eller allvarliga biverkningar. Dessutom tycker jag att alla riskgrupper ska vaccineras, och att detta sedan utvärderas.

4: – Nej. Jag tycker inte att man ska ge friska individer och då särskilt barn ett vaccin som inte är ordenligt testat.

ANNONS