Borta: 355 miljoner kr

Uppdaterad 2021-11-11 | Publicerad 2009-11-22

Affärsmannen Mikael Ljungman ska åtalas för rekordstora bedrägerier - kan vara Sveriges grövsta ekoskurk

Mikael Ljungman, 46, har på senare år bott utomlands. Han har bland annat hyrt en slottsliknande villa med åtta badrum och egen sjö i Darien i Connecticut, USA.

Affärsmannen Mikael Ljungman, 46, väntar åtal för bedrägerier på 355 miljoner kronor – pengar som i dag är försvunna.

Fälls han blir han en av de grövsta, svenska ekobrottslingarna någonsin.

Bland de lurade finns SEB, som har förlorat över 100 miljoner.

Mikael Ljungman fanns med i Gizmondoskandalen som Aftonbladet kunde avslöja 2005.

Den gången förlorade ­investerare miljardbelopp. I ledningen för Gizmondo fanns Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson och ytterligare två frontfigurer från den beryktade Uppsalamaffian.

Mikael Ljungman började som byggnadsarbetare på 1980-talet och startade egen firma. Han har sedan dess gjort ett tiotal konkurser i olika branscher, dömts för bedrägerier och mordbrand. Sedan länge jagas han av kronofogden för miljonskulder.

På senare år har han bott en hel del utomlands, titulerat sig direktör och levt ett liv i lyx.

Skandal i Danmark

Mikael Ljungman greps den 25 april i år på anstalten Kolmården, där han avtjänade ett tio månader långt straff för bokföringsbrott.

Han misstänktes vara en av huvudmännen i den största svindeln någonsin i Danmark, skandalen i bolaget IT Factory.

Mikael Ljungman nekar till brott.

Med förfalskade dokument hade banker och kredit­institut förmåtts låna ut stora pengar – sammanlagt 1,3 miljarder i svenska kronor.

Med på den långa listan av lurade finns bland annat SEB, som förlorat motsvarande 119 miljoner svenska kronor.

– Enligt årsredovisningen så var det ett bra företag att engagera sig i, säger Peter Holtermand, chef för SEB i Danmark.

–?Nu i efterhand visar det sig att årsredovisningen ­inte stämde och att vi och många andra fordrings­ägare har förlorat pengar.

”Lagt undan pengar”

Pengarna är som bortblåsta, men en affärsbekant till Mikael Ljungman säger:

– Jag tror att Ljungman lagt undan ruskigt mycket pengar, det är säkert några hundra miljoner.

Åklagaren Per Justesen säger att han planerar att väcka åtal om en månad och den 4 december hålls sammanträde i rätten för att planera målet.

Den andre huvudmannen, dansken Stein Bagger, har redan dömts i IT Factoryhärvan. Han fick sju års fängelse.

– Om Ljungman blir åtalad och dömd så bör han hamna på samma nivå som Stein Bagger, säger Per Justesen.

Bagger har hjälpt polisen att reda ut härvan. Mikael Ljungman har varit raka motsatsen. En person som följt utredningen säger:

– Första gången Ljungman stod inför rätten ville han bara säga sitt namn och födelsedatum, det var allt. Sedan var han tyst.

Mikael Ljungman har nästan en färdig jurist­examen, han har läst 240 av de 270 högskolepoäng som ingår i juristlinjen. Han har därmed goda akademiska kunskaper.

En affärsbekant beskriver honom så här:

– Han gillar att flasha med snygga brudar, visa upp sig på krogen och låta champagnen flöda. Han vill gärna ha stil, klä sig snyggt.

– Och han är duktig på bolag, en riktig bolagstrixare.

Därför var det kanske inga större svårigheter för honom att fortsätta att göra affärer under senaste fängelsevistelsen.

Bland annat lyckades han då genomföra ett spektakulärt lägenhetsbyte i Stockholm.

Bytet godkändes

Den 1 september i år flyttade hans familj in i en exklusiv sjurumsvåning på 234 kvadratmeter på Strandvägen 41. Familjen Ljungman blev då granne med bland andra Hans Strandberg, en av Sveriges mest kända ekobrottsadvokater.

Ljungman fick kontraktet genom ett byte med Roland Bjuhr, 67, som sedan två decennier kallats Gudfadern.

Bjuhr är välkänd i den undre världen och dömd till fängelse vid sex tillfällen för bland annat ekonomiska brott och olaga vapeninnehav.

Ljungman lyckades via kontakter skaka fram en tvåa i Sundbyberg och en tvåa i Bromma, som han använde vid bytet.

– Det här är tjänster och gentjänster, det är egentligen en kamrat till Ljungman som jag har en affärsrelation med, säger fastighets­ägaren Jan West.

Trots att Ljungman inte hade bott i inbytesbostäderna, och hade skulder på över två miljoner hos kronofogden, godkände hyresnämnden det iögonfallande bytet.

Har fått ut livränta

Ljungman har vid sidan av alla projekt under elva år kvitterat ut livränta från Försäkringskassan på grund av en påstådd arbetsskada.

I februari 1988 brann hans villa ner och polisen misstänkte att branden var anlagd. Han var då i en mycket pressad ekonomisk situation och kronofogden hade aviserat utmätning.

Mikael Ljungman dömdes mot sitt nekande för att ha anlagt elden med hjälp av en brödrost som satts fast i påslaget läge.

1996 började han avtjäna straffet på 2,5 års fängelse för bedrägeri, mordbrand och brott mot checklagen. Det var då som Ljungman fick kontakt med den beryktade Uppsalamaffian.

Aftonbladet har förgäves sökt Ljungmans advokat Ebbe Mogensen.