Så smittar apkoppor – här är de vanligaste symtomen
Publicerad 2022-07-26
Världshälsoorganisationen WHO klassar apkoppor som en global hälsorisk.
Hittills har nästan 18 000 fall bekräftats.
Men hur smittar det? Och vilka är symtomen?
Över 17 000 fall av apkoppor har konstaterats i ett 70-tal länder i världen, enligt Världshälsoorganisationen WHO.
På lördagen meddelade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus att organisationen beslutat om att klassa utbrottet som ett globalt hälsonödläge.
Hittills har 77 personer bekräftats smittade med apkoppor i Sverige, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten som kom den 21 juli.
Än så länge har samtliga bekräftade fall varit hos män. Siffran uppdateras varje torsdag.
På måndagen har över 17 852 fall bekräftats i globalt i länder som inte tidigare haft smittan. Av dem utgör mer än 99 procent män, men det finns rapporterade fall där kvinnor och barn också smittats, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Några enstaka fall av kvinnor och barn har rapporterats i den europeiska regionen, oftast som nära kontakt till ett bekräftat manligt fall, säger Klara Sondén, infektionsläkare och utredare hos Folkhälsomyndigheten.
Så kan det smitta
Apkoppor upptäcktes första gången i Kongo under 1970-talet och har spridits i västra Afrika de senaste decennierna.
Vanliga symtom är hudutslag, feber och huvudvärk. Utslagen börjar ofta i ansiktet och sprider sig över kroppen.
Det första fallet i närtid upptäcktes i Storbritannien den 7 maj 2022 då en man som varit på resa i Nigeria uppvisade symtom, enligt den brittiska regeringen.
Det man hittills sett är att fallen som upptäckts globalt främst har kunnat kopplas till personer som haft sexuell kontakt och nära kroppskontakt.
Varför sjukdomen ändrats vet man i nuläget inte, säger Klara Sondén.
– Vi vet ännu inte hur det har kunnat bli så här. Sedan några månader tillbaka har man observerat att det är en förändring hos sjukdomen, fortsätter hon.
Förutom nära kroppskontakt kan viruset även spridas via ytor som exponerats för smittan.
– Det finns rapporter om personer som smittats på det sättet, men det är väldigt sällsynt. Men teoretiskt sett kan det spridas via sexleksaker, om man delar säng eller exempelvis handduk, säger Klara Sondén.
Dessa symtom är vanligast
De vanligaste symtomen som upptäckts bland dem som smittats i närtid är olika former av hudutslag, feber och svullna lymfkörtlar.
– Man kan få hudutslag som inom några veckor utvecklas till sårbildande blåsor. Med den sexuella smittvägen är de ofta lokaliserade till könsorgan, analöppning och munhåla. Man kan också få en mer ändtarmsfokuserad symtombild då utslagen inte syns på utsidan, vilket kan göra väldigt ont, säger Klara Sondén.
Ytterst få dödsfall har rapporterats och de allra flesta tillfrisknar inom några veckor. I Sverige ges inte någon specifik antiviral behandling mot viruset, men det finns ett flertal symtomlindrande behandlingar man kan få.
Så kan man minska risken för smitta
Klara Sondén säger också att man inte behöver vara orolig för att smittas i sitt vardagliga liv.
– Det man kan vara försiktig med är att ha nya sexpartners. Ju fler sexuella partners, och ju fler sexpartners man har under en kortare tid, desto mer ökar risken, säger Klara Sondén.
Kan man använda skydd som exempelvis kondom?
– Det är alltid bra att använda kondom, men vi kan tyvärr inte säga att det är ett garanterat skydd eftersom det smittar via kroppskontakt också, säger Klara Sondén.
I Sverige vaccinerades befolkningen mot smittkoppor fram till mitten av 1970-talet. Har de personerna som vaccinerats mot smittkoppor ett skydd även mot apkoppor, som är besläktat med sjukdomen?
– Det kan vara så att man har ett visst skydd mot bakgrund av en smittkoppsvaccination. Däremot ligger det en tid tillbaka vilket kan påverka skyddseffekten. Vi har inte heller haft möjlighet att utvärdera det än, säger Klara Sondén, och fortsätter:
– Det finns rapporter om personer som blivit smittade av apkoppor trots vaccinering mot smittkoppor. Det är oklart om det kan ha lindrat symtomen en del.