Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Extremt vinterväder skapar resekaos i Europa

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-01-17

Inställda flyg, stängda skolor och igensnöade järnvägar. Vintervädret ställer till med problem i södra Tyskland, norra Storbritannien och på flera andra håll i Europa.

Alla avgångar från Frankfurts flygplats, en av Europas största, har tidvis ställts in, skriver Frankfurter Allgemeine. ”Om ditt flyg står som inställt, kom inte till flygplatsen”, vädjar ledningen i ett X-inlägg, där det också varnas för att problemen kommer att fortsätta under torsdagen.

Även från bland annat München, Düsseldorf och Köln rapporteras om förseningar och inställda flyg.

Snö eller ymniga mängder av isigt regn faller över stora delar av Tyskland, vilket lett till många trafikolyckor. Skolor och förskolor i bland annat Bayern håller stängt och vissa arbetsgivare uppmuntrar till hemarbete.

Derby flyttas

Tågoperatören Deutsche Bahn meddelar också att man ställer in ett antal avgångar. Och maxhastigheten på snabbtåget ICE begränsas till 200 kilometer i timmen.

Även i Belgien vräker snön ner, med stoppade flyg till Frankfurt och München och flera inställda tåg i främst de södra och östra delarna av landet. Problemen sträcker sig in i södra Nederländerna.

Snökaoset stoppar även svenska fotbollsspelarna Gustaf Nilsson, Joachim Imbrechts och Ludvig Augustinsson då kvällens heta Brysselderby mellan Union S:t Gilles och Anderlecht i den belgiska cupen flyttats till nästa vecka.

Automatiska bidrag

I Storbritannien råder varningar för ovanligt kallt vinterväder. Temperaturer på nedåt 15 minusgrader har noterats i Skottland, och på en del öar har skolorna stängt, rapporterar BBC.

I över 200 postnummerområden väntas temperaturen ligga under nollan i minst en vecka. Det utlöser en automatisk bidragsutbetalning till låginkomsthushåll där för att klara av ökade värmekostnader i dragiga bostäder.