Turkiet jämför Sverige med Nazityskland

Niklas Gustafsson

Publicerad 2023-04-05

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu jömförde Sverige med Nazityskland.

Turkiet kräver att Sverige ”måste ta ytterligare steg” för att Natoansökan ska kunna ratificeras.

Nu jämför även Turkiets utrikesminister, Mevlüt Cavusoglu Sverige med Nazityskland.

– Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, säger Cavusoglu.

I tisdags trädde Finland in i Nato efter att samtliga medlemsländer ratificerat landets ansökan. För Sveriges del har fortfarande inte Ungern och Turkiet godkänt den svenska ansökan. Nu riktar både landets president och utrikesminister skarp kritik mot Sverige, rapporterar TT.

– Sverige måste ta ytterligare steg för att Turkiet ska ratificera ansökan, säger Turkiets utrikesminister, Mevlüt Cavusoglu.

På en presskonferens efter Natomötet i Bryssel kommenterade Cavusoglu vad han och utrikesminister Tobias Billström diskuterat under sitt samtal.

– Vi talade om vissa processer som behöver genomföras, vissa ytterligare steg för att Sverige ska kunna gå med i Nato. I kontraterrorarbetet underströk vi att resultatorienterat samarbete är ett måste, säger Cavusoglu.

Utrikesminister Tobias Billström hade en annan bild av samtalet och menar att Sverige redan levt upp till kraven.

– Vi har samma budskap som alltid: Vi anser att vi har gjort allt som vi skulle göra i enlighet med det memorandum som undertecknades i Madrid i fjol, sade Billström.

”Nazisterna började med att bränna böcker”

Den turkiske utrikesministern uttalade sig vid Natos utrikesministermöte i Bryssel. Han drog då paralleller mellan Nazityskland och Sverige.

– Nazisterna började med att bränna böcker, sedan angrep de religiösa samlingsplatser, och sedan samlade de människor i läger och brände dem för att uppnå sina slutgiltiga mål. Det är på det viset sådana här saker börjar, säger han, enligt turkiska medier.

Bakgrunden till uttalandena är att förvaltningsrätten under tisdagen gick emot polismyndigheten i frågan om koranbränningar på offentlig plats.

Polisen har tidigare stoppat koranbränningar med hänvisning till hotbilden, något förvaltningsrätten inte finner som en tillräcklig grund för att inskränka grundlagsstadgade rättigheter.

”Hatbrott som måste stoppas”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har även uttalat sig om Sverige. Han menar att bränna en koran är ett ”hatbrott som måste stoppas”.

Vid ett framträdande menade Erdogan att koranbränningar inte kan tillåtas inom ramen för yttrandefrihet. Han uttryckte även en växande oro för ”växande islamofobi” i västvärlden, enligt den regeringstrogna publikationen Daily Sabah.

Kristersson och Erdogan.

Följ ämnen i artikeln