Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Fem punkter om attacken i Belgorod

Publicerad 2023-05-24

Under flera timmar attackerades den ryska staden Belgorod av väpnade grupper.

Det visade sig vara ryska frivilliga som står på Ukrainas sida i kriget.

Händelsen är en av de mer omfattande i gränsområdet mellan Ryssland och Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland
  • På morgonen den 22 maj trängde två väpnade grupper in i det ryska Belgorodområdet, som ligger nära gränsen till Ukraina, och attackerade bland annat ryska soldater och den militära bas som Ryssland samlat där. Attackerna pågick i flera timmar, med uppgifter om skadade och dödade som följd.
  • De väpnade grupperna pekades snart ut som den Ryska frihetslegionen (LSR) och Ryska frivilligkåren (RDK). Den förstnämnda säger sig ha bildats av och för ryska frivilliga som vill strida för Ukraina i det pågående kriget. Den andra gruppen, RDK, bildades av ryska uttalade nynazister som också uppger att de står på Ukrainas sida i kriget.
  • Först dagen efter attacken uppgav Ryssland att de väpnade grupperna drivits tillbaka och eliminerats. Flera civila hade då flytt från regionen. Attacken var så omfattande att även ryska medier rapporterade om den, vilket är ovanligt.
  • Den ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov hävdade att intrånget leddes av Ukraina och syftade till att avleda uppmärksamhet från situationen i den ukrainska staden Bachmut, som Ryssland hävdar att man tagit kontroll över. Ukraina har förnekat inblandning i attackerna, men experter har samtidigt konstaterat att en så stor operation lär ha Ukrainas välsignelse.
  • Händelsen är långt ifrån den enda som skett i gränsområdet mellan Ukraina och Ryssland, men däremot en av de mer omfattande. Enligt Mark Galeotti, Rysslandsspecialiserad statsvetare i Storbritannien, har Ukrainas militära underrättelsetjänst trappat upp sitt arbete med lönnmord och sabotage inne i Ryssland för att ryssar som bor nära gränsen ska inse att kriget även kommer att drabba dem.
Rök stiger från den ryska gränsstaden Belgorod.

Följ ämnen i artikeln