Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Minst 73 döda efter skalv i Japan

TT

Publicerad 2024-01-03

Antalet döda efter kraftiga skalv i Japan stiger, enligt lokala myndigheter.

Antalet döda i nyårsdagens kraftiga jordskalv i Ishikawa-regionen i Japan är nu uppe i minst 73, enligt lokala myndigheter.

För räddningsarbetarna är det en kamp mot klockan att hitta de människor som fortfarande ligger under rasmassorna.

Efterskalven har fortsatt efter det inledande skalvet, som hade en magnitud på 7,6, uppger den japanska tv-kanalen NHK.

Räddningsarbetare fortsätter att leta efter de många människor som befaras vara instängda under hus som rasat samman. I staden Wajima uppges 25 hus ha kollapsat och ytterligare 200 brunnit ned. Tiotusentals hushåll i landet är också utan el.

Kamp mot klockan

73 personer har hittills bekräftats döda, men antalet dödsoffer befaras stiga i takt med att räddningsarbetare kämpar för att ta sig igenom rasmassorna. I Ichikawa-regionen dröjde leveransen av mat och nödutrustning på grund av att vägar blockerats och förstörts, enligt lokala myndigheter.

– Över 40 timmar har gått. Det är en kamp mot klockan och vi befinner oss i ett kritiskt läge, säger premiärminister Fumio Kishida.

– Vi har fått rapporter om att många människor fortfarande väntar på hjälp under kollapsade byggnader.

”Livlinor har skurits av”

Närmare 23 000 människor befinner sig i tillfälliga boenden efter jordskalvet. En av dem är 30-åriga Yoku Okuda, som har tagit sig till i ett evakueringscenter i orten Anamizu nära staden Suzu.

– Jag är här för att våra livlinor har skurits av. Elektricitet, vatten och gas – allt. Och eftersom efterskalven fortsätter kan vårt hus kollapsa när som helst, säger hon till AFP.

En annan by i närheten av Suzu är bland de hårdast drabbade.

– Runt 90 procent av husen i byn är helt eller nästan helt förstörda, säger Suzus borgmästare Masuhiro Izumiya.