Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ledande inom Khans oppositionsparti gripen

TT-AFP

Publicerad 2023-08-19

Fängelsevakter bevakar fängelset i Attock där Pakistans tidigare premiärminister, oppositionspolitikern Imran Khan, hålls fängslad. Arkivbild.

Polis i Pakistan har gripit vice ordföranden Shah Mehmood Qureshi i det ledande oppositionspartiet PTI.

Gripandet gjordes efter en regimkritisk presskonferens.

Partiets ledare, den tidigare premiärministern Imran Khan, dömdes i början av augusti till fängelse för mutbrott och har förts till fängelse. Den tidigare cricketspelaren Khan, som sadlade om till politiker, har överklagat domen.

Myndigheter i Pakistan har dessutom utfört omfattande insatser mot Khans anhängare samt mot ledande personer inom oppositionspartiet. Det senaste gripandet i Islamabad gjordes strax efter en presskonferens som Qureshi hållit. På pressmötet kritiserade Qureshi myndigheters beslut att skjuta upp val i Pakistan.

– Han greps i sitt hem av Islamabads polis. Vi har ingen ytterligare information för närvarande, sade en representant för oppositionspartiet PTI.

Shah Mehmood Qureshi har också varit Pakistans utrikesminister i Khans regering.

Val har tidigare utlysts i enlighet med Pakistans grundlag, men valet har skjutits på framtiden. Den avgående regeringen, ledd av premiärminister Shehbaz Sharif, säger att man måste granska nya uppgifter om valkretsars utformning sedan ny statistik inkommit från den senaste folkräkningen.