Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tre döda i de grekiska bränderna

TT

Publicerad 2023-07-25

Ett vattenbombande flygplan bekämpar bränder över Rhodos under tisdagen. Planet på bilden är inte det som har störtat.

Ett vattenbombande flygplan som bekämpar bränderna i Grekland har störtat. De två personer som befann sig ombord har bekräftats döda.

Ytterligare en man har hittats död på ön Evia.

Flygplanet störtade på tisdagseftermiddagen i en ravin vid staden Karystos på Evia, Greklands näst största ö, som ligger öster om Aten.

Två personer, båda båda anställda inom det grekiska flygvapnet, befann sig ombord, och under sen eftermiddag bekräftade grekiska myndigheter att de omkommit.

Enligt videoklipp från olyckan framgår att planet, ett grekiskt Canadair-plan, färdades lågt över marken och gjorde en snäv sväng precis före nedslaget. Planet var ett av åtminstone tre som bekämpade en skogsbrand i området.

En tredje person hittades på tisdagskvällen död på ön Evia. Mannen omkom i en brand och tros vara en herde som har varit försvunnen sedan i söndags.

EU har skickat 500 brandmän och 100 fordon till Grekland för att bekämpa bränderna i landet. Även Turkiet, Israel och Egypten har skickat hjälp.

– Det är tolfte dagen i rad som vi oavbrutet bekämpar dussintals bränder, och det under extrema förhållanden med hetta och starka vindar. Den grekiska brandbekämpningen har kämpat mot över 500 bränder, mer än 50 varje dag, säger Vassilis Kikilias, minister med ansvar för klimatkrisen enligt AP.