Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ex-spionchef ny premiärminister i Nederländerna

Grim Berglund/TT

Publicerad 2024-05-28

Den tidigare chefen för Nederländernas underrättelseorganisation, Dick Schoof, väntas bli Nederländernas näste premiärminister. Arkivbild.

En före detta spionchef, utan politisk tillhörighet, väntas bli Nederländernas näste premiärminister.

Högerpartierna har slutligen kunnat enas, efter medling, om en ledare för nästa regering.

Geert Wilders, vars främlingsfientliga och högerpopulistiska Frihetspartiet blev störst i valet, var otänkbar som premiärminister för de övriga partierna.

Men i mitten av maj kunde fyra högerpartier enas om att de kunde bilda en regering efter segdragna förhandlingar. Wilders meddelade då att frågan om premiärminister återstod.

Men på tisdagen såg det ut som man enats om den tidigare underrättelsechefen Dick Schoof som premiärminister, rapporterar tidningen De Telegraaf.

Närmaste veckorna

Schoof framträdde kort efter beskedet, och sade vid en presskonferens i Haag att en regeringsbildning kan presenteras de närmaste veckorna.

Frågan om bland annat premiärministerposten har varit en av flera stötestenar i irriterade förhandlingar efter valet i november förra året. Wilders och hans högerextrema Frihetspartiet fick frågan om att bilda regering, men övriga högerpartier ville inte se honom som premiärminister, och förhandlingarna gick i stå.

Den officielle medlaren som kallats in till regeringsförhandlingarna, Richard van Zwol, sade att partierna enats om en premiärministerkandidat:

– På en rekommendation av och med stöd från de parlamentariska koalitionsledarna har jag funnit att Dick Schoof är villig att ställa sig till förfogande som premiärminister.

Senast 1918

Richard van Zwol uppges också delta i förhandlingarna om vilka som ska ingå i Nederländernas nästa regering, där partierna PVV, VVD, NSC och BBB ingår.

I regeringsförhandlingarna har partierna i princip kommit överens om att hälften av ministerposterna ska gå till sakkunniga som är partipolitiskt obundna. Ett förslag till premiärminister, den tidigare inrikesministern och socialdemokraten Ronald Plasterk, förkastades därmed.

Den nye premiärministern ersätter Mark Rutte som tidigare meddelat sin avgång och som kan bli näste generalsekreterare för militäralliansen Nato.

Senast Nederländerna hade en regering där även experter ingick var 1918.