Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Trump: En farlig dag för USA

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-05-28

USA:s förre president Donald Trump i rättssalen i New York på tisdagen.

Slutpläderingarna har inletts i rättegången mot Donald Trump.

Försvaret hävdar att huvudvittnet Michael Cohen ljög, och ber juryn att bortse från de mer intima detaljer om expresidenten som kommit fram under målet.

På väg in till domstolen på Manhattan i New York stannade USA:s förre president upp och proklamerade än en gång att han är oskyldig.

– Det här är en mycket farlig dag för USA. Vi har ett riggat system som aldrig skulle ha tagit upp fallet, sade han flankerad av tre av sina barn, Don Jr, Eric och Tiffany.

Inne i rättssalen inledde hans advokater sin slutplädering, riktad mot juryn, med orden ”president Trump är oskyldig”.

Formellt handlar rättegången om 34 fall av bokföringsbrott, med fokus på hur återbetalningar till Michael Cohen, Trumps tidigare advokat och ”fixare”, registrerats. Huvudvittnet Cohen berättade som vittne att han gjorde utbetalningar till porrskådespelaren Stormy Daniels på Trumps direkta order.

– Cohen ljög. Inget han berättade i vittnesbåset är sant, sade försvarsadvokaten Todd Blanche i sina slutord om.

Intima detaljer

Åklagarsidans stora utmaning har varit att påvisa att den felaktiga bokföringen gjordes för att skyla över större, inte helt specificerade brott: de menar att Trump försökte påverka valet 2016 genom att dölja ofördelaktig information – om relationen med Stormy Daniels.

Hon gav i vittnesbåset intima detaljer om förhållandet, en nyckel i åtalet enligt biträdande åklagare Joshua Steinglass slutplädering.

– Det var precis det hon sade som den åtalade inte ville att de amerikanska väljarna skulle se, sade han på tisdagen.

– Han hade inte betalat 130 000 dollar om han bara hade ställt upp på ett foto med någon på en golfklubb.

Stäng ute oljudet

Men fokus har framför allt legat på Trump själv, och hans agerande inne i rättssalen. Steinglass bad i sin slutplädering därför juryn att ”stänga ute oljudet och ignorera alla distraktioner”.

– Om ni gör det ser ni att vi har presenterat starka bevis för att den åtalade är skyldig, sade han.

Mer än 20 vittnen har hörts de senaste fem veckorna – dock inte Trump själv – och när slutpläderingarna är klara ska den tolv personer stora juryn överlägga om expresident Trump är skyldig eller inte.

De tolv tros påbörja sina överläggningar under onsdagen.