Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Mossad: Svenska gäng arbetar för Iran

TT

Publicerad 2024-05-30

Gängledaren Rawa Majid arbetar för Iran och hans Foxtrotnätverk ligger bakom en attack mot Israels ambassad i Stockholm, hävdar den israeliska underrättelsetjänsten Mossad i dokument som DN tagit del av.

Även det rivaliserande nätverket Rumba, lett av Ismail Abdo, påstås arbeta för Iran.

Majid opererar ”sedan flera månader från Iran, varifrån han med fjärrkontroll förbereder sina allierade inför terrordåd mot israeliska och judiska mål”, enligt Mossads uppgifter som DN hänvisar till.

Uppgifterna har även publicerats av flera israeliska medier.

– Vi känner väl till medieuppgifterna och det som har rapporterats om. För närmare kommentar får vi be om att återkomma. Det ämnar vi att göra snart, säger Adam Isaksson Samara, presstalesperson på Säpo, till TT.

Ytterligare frågor hänvisas till en pressträff med justitieminister Gunnar Strömmer (M), Säpo och polisen som äger rum klockan 15.45 under torsdagen.

Handgranat mot ambassaden

Majid, som är ledare för det nu splittrade Foxtrotnätverket som varit inblandat i en rad blodiga gängkonflikter i Sverige de senaste åren, påstås ha värvats av Iran i samband med att han greps i landet efter att ha lämnat Turkiet.

Där ska han ha tvingats att välja mellan fängelse och att samarbeta.

Värvningen ska ha uppdagats efter att en handgranat kastades mot Israels ambassad i Stockholm utan att detonera i januari, skriver DN.

Enligt Mossad beställdes attacken av Iran och utfördes av Foxtrot.

Rumba pekas ut

Utöver Foxtrot ska spanare från flera länder ha kunnat knyta Iran till olika brottssyndikat i Europa.

Även det svenska nätverket Rumba samarbetar med Iran, hävdar Mossad. Rumba leds av Ismail Abdo, tidigare allierad med Rawa Majid innan nätverket Foxtrot splittrades sommaren 2023.

Enligt Mossads uppgifter misstänks Rumba ligga bakom en skottlossning mot israeliska mål i Stockholm under maj, hävdar tidningen Jerusalem Post.

Polis och åklagare har inte velat kommentera uppgifterna om att det rörde sig om ett attentat mot ambassaden, men efter händelsen meddelade polisen att man höjer säkerheten vid ”israeliska och judiska objekt och intressen i hela landet”.

– Jag har läst det och sett att regeringen har kallat till pressträff. Jag har egentligen ingenting att tillägga annat än att vi så klart arbetar med vad som ligger bakom det här, säger åklagare och förundersökningsledare Rasmus Öhman till TT.

TT söker åklagare Per Lindqvist som ansvarar för utredningen av granaten vid Israels ambassad.