Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Sfinxen var ”osmältbar” – snart helt försvunnen

Snöhögen från istiden nästan borta från berget Braeriach

Publicerad 2024-09-26 15.57

Snöentusiasten Iain Cameron är övertygad om att issmältningen i de skotska högländerna beror på klimatförändringar. Här en vy över Skottlands högsta berg Ben Nevis.

”Sfinxen” försvinner bit för bit.

– Från något som ansågs permanent, kommer det nu att bli undantaget att det överlever. Det är en otrolig händelseutveckling, säger snöentusiasten Iain Cameron.

Följ ämnen

Det handlar om snöhögen från senaste istiden i Garbh Choire Mor på det 1 296 meter höga berget Braeriach i Cairngorms nationalpark i Skottland. Den har varit känd för att ”aldrig smälta”.

Men det stämmer inte med verkligheten. Den tinade helt bort under åren 1933, 1959, 1967, 2003, 2006, 2017 och 2018 också. Innan 1933 ska snöfläcken ha smält helt bort under 1700-talet.

Snöfläcken på Storbritanniens tredje högsta berg är nu fem gånger fem meter och en meter hög.

– Tidigare var den här fläcken 30–50 meter stor vid den här tiden på året, säger Iain Cameron till SVT.

Iain Cameron baserad i skotska Stirling och författare till boken ”The vanishing ice”, har studerat snö och is i Skottland under de senaste 25 åren. Enligt honom är det troligt att issmältningen handlar om klimatförändringar, något som påverkar även högt liggande områden som de skotska bergen, som Ben Nevis.

– Vad vi ser i vår forskning är att det finns mindre och färre snötäcken. Mindre snö faller nu under vintern än på 1980- och 1990-talen, sa han till BBC för några år sedan.

Totalt ska snöhögen ha försvunnit helt ”bara åtta gånger under 300 år”, skriver BBC. Från 1840-talet övervakade en skotsk bergsklättringsklubb snöhögen, men sedan tog forskare och ekologer över mätningarna.

De senaste 18 åren har snön smält bort mer regelbundet – och nu är ”Sfinxens” dagar räknade.