Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Framsteg i kampen mot svår cancer hos barn

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-06-17

Till en början har den genetiska kartläggningen av barncancrar i Sverige gjorts i projektform. Men sedan den 1 maj i år görs den som rutin och regionerna själva står för kostnaderna. Arkivbild.

Skräddarsydd medicin hjälper fler barn med cancer. En ny studie ger ökat stöd för genanalyser av barncancer – något som redan görs i Sverige.

– Studien visar att precisionsläkemedel har en effekt på överlevnaden hos barn med svårbehandlad cancer, säger David Gisselsson Nord, professor i patologi vid Lunds universitet, som arbetar med och forskar om precisionsmedicin.

I Sverige görs i dag genetisk kartläggning som standard vid utredning av barncancer. Syftet är att behandla cancern utifrån de genetiska avvikelser den har snarare än var den sitter i kroppen eller hur den ser ut i mikroskopet.

Det kallas skräddarsydd medicin eller precisionsmedicin. Förhoppning är att behandlingarna ska bli mer träffsäkra och leda till färre biverkningar jämfört med till exempel cellgifter.

Cancer gick tillbaka

Nu har forskare i Australien publicerat den hittills största studien om effekterna av att använda precisionsmedicin vid barncancer. Forskarna såg att 55 procent av 384 barn som fick en skräddarsydd behandling fick en tillbakagång eller en stabilisering av cancern under minst sex månader.

I studien deltog barn som har en svår form av cancer och som inte blivit hjälpta av tidigare behandlingar. I Sverige görs en genetisk analys av alla barncancrar och det handlar om ungefär 300 barn om året. Hittills har analyserna lett till att minst sju procent har fått sin behandling ändrad utifrån tumörens genetiska profil.

– Men vi har ännu inte kunnat visa att det har en effekt på överlevnaden eftersom vi inte har hållit på så länge, säger David Gisselsson Nord.

Fler läkemedel

Men nu visar alltså den australiensiska studien att de barn som fick en skräddarsydd behandling hade dubbelt så stor chans att leva i två år utan att cancern förvärrades jämfört med barn som fick standardbehandling.

I takt med att fler målstyrda läkemedel utvecklas kommer alternativen för patienter med cancer att bli fler menar David Gisselsson Nord. Även de cancerformer där det finns fungerande behandlingar i dag kan på sikt gå över till att behandlas med precisionsmedicin.

– Förhoppningen är att det ska leda till färre biverkningar, inte minst sådana som kan kvarstå flera år efter behandlingen, säger han.

Till en början har den genetiska kartläggningen av barncancrar i Sverige gjorts i projektform. Men sedan den 1 maj i år görs den som rutin och regionerna själva står för kostnaderna.