Kärlekens stig öppnar – tolv år efter jordskredet

Publicerad 2024-07-26 21.46

Jordskredet stoppade de romantiska promenaderna.

I helgen öppnas vandringsleden Via dell'Amore mellan byarna på den vykortsvackra kuststräckan Cinque Terre igen, rapporterar BBC.

Följ ämnen

Leden i nordvästra Italien har hållits stängd sedan 2012 då ett jordskred inträffade, något som blev en tydlig signal till myndigheter om att området var i akut behov av renovering, skriver TT.

Fyra australiska turister skadades i skredet, som enligt bland annat den australiska nyhetssajten News.com.au orsakades av torka.

Är ett världsarv

Varje år vallfärdar hundratusentals, ibland miljontals, turister till kuststräckan för att med egna ögon uppleva dess fem pittoreska byar.

Cinque Terre är uppsatt på Unescos världsarvslista och massturismen sliter på området och de året runt-bosatta.

– Äldre människor som jag själv brukade sova middag vid fyratiden, säger 80-åriga Giancarlo Cielano som bor i Cinque Terre-byn Manarola till The Guardian.

– Men med ett större inflöde av människor kan vi inte längre göra det. Det är konstanta ljud av röster och resväskor som rullar på gatorna. Vi kan inte höra havet längre.

Stigen 800 meter lång

Via dell'Amore, eller Kärlekens stig, är en av flera vandringsleder i ett 13 mil långt nätverk av stigar som korsar Cinque Terre. Just Kärlekens stig är 800 meter lång och går längs branta klippor med utsikt över Liguriska havets turkosa vatten.