Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

EU: Ukraina klara för att inleda medlemssamtal

TT

Publicerad 2024-06-07

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under ett möte i Kiev i februari.

Ukraina och Moldavien har uppfyllt EU:s krav för att inleda förhandlingar om medlemskap i unionen, bekräftar en talesperson för EU-kommissionen.

Därmed kan samtal om medlemskap formellt inledas – när medlemsländerna är överens.

Ukraina och Moldavien har uppfyllt sina fyra respektive tre kvarvarande EU-kriterier gällande exempelvis antikorruptionsinsatser och skydd av minoritetsspråk, enligt kommissionen.

I och med beskedet är beslutet nu i medlemsländernas händer, som när de kommit överens ger det slutgiltiga klartecknet. Ungern väntas allmänt försöka sätta käppar i hjulet för Ukrainas fortsatta process.

Ungrarna har motsatt sig ett ukrainskt EU-medlemskap med hänvisning till missnöje med hur Ukraina hanterar sin ungerska minoritet. EU-kommissionen vill att medlemskapssamtalen inleds redan i juni, enligt källor till Financial Times och Politico, för att undvika att frågan fastnar när Ungern den 1 juli tar över efter Belgien som ordförandeland i EU:s ministerråd.

Kandidatlandet Georgien, som nyligen väckt farhågor genom att driva igenom en kontroversiell ryskinspirerad lagstiftning, får fortsätta att vänta på att få sina förhandlingar inledda.

Medlemskapsförhandlingarna antas ta åtskillig tid när de väl är i gång. Ett faktiskt EU-medlemskap för Ukraina och Moldavien spås år bort.