Hälften räknat – Karlsbro i knapp ledning

TT

Publicerad 2024-06-12

Anna Maria Corazza Bild och Karin Karlsbro slåss om Liberalernas enda mandat. Arkivbild.

Krysskampen inom Liberalerna för att knipa partiets enda mandat i EU-parlamentet fortsätter.

Även inom SD kan en kandidat kryssa sig förbi.

Med hälften av valdistrikten räknade leder förstanamnet på Liberalernas lista Karin Karlsbro knappt över tvåan Anna Maria Corazza Bildt.

I skrivande stund har Karlsbro 13 940 röster mot Bildts 13 412. Då återstår knappt hälften av de 6 589 valdistrikten att räkna för ett slutgiltigt resultat. Valmyndigheten beräknas vara klar och resultatet spikas av länsstyrelsen på fredag.

För att lyckas ta sig in genom personkryss krävs att en kandidat får minst 5 procent av partiets röster, vilket Corazza nu ser ut att ha lyckats med.

Även i Sverigedemokraterna pågår en spännande räkning av personkryss där femtenamnet på listan, Maria Rosander, kan kryssa sig in på ett av SD:s tre mandat. Listettan Charlie Weimers är ohotad men Rosander har i skrivande stund 12 526 röster, fler än tvåan Beatrice Timgren och Dick Erixon.

Hon måste också upp i 5 procent av SD:s röster för att knipa en plats, vilket är mer oklart. Skulle hon få det puttar hon ut Erixon, förutsatt att inte han också personkryssar sig in.

– Det är klart att det känns lite konstigt att hamna i den här sitsen. Men det är en del av den demokratiska processen, säger Rosander till Expressen.

Följ ämnen i artikeln