Tima sitter fast på fjärde våningen – kan missa sonens student

Publicerad 2024-06-05

När blixten i helgen slog ner i huset slutade hissen att fungera.

Tima Moberg, 57, som är beroende av den för att komma ut – riskerar nu att missa sin sons student.

– Jag har fått hålla tårarna tillbaka. Jag vill bara finnas där för min son.

Tima Moberg.

På onsdag tar Timas yngste son studenten. I flera månader har hon fixat och donat.

Men när ett åskoväder drog in över Karlshamn i helgen fick hon tänka om.

– I söndags slog det ner blixtar i huset och plötsligt så kraschade hissen, berättar Tima.

Hon trodde att bostadsbolaget hon bor hos skulle laga den snabbt – men så blev det inte. I ett mejl från hyresvärden fick hon bara veta att hissen troligtvis inte skulle bli lagad förrän tidigast på fredag.

Utan hissen kommer Tima inte ut ur huset, då hon är beroende av sin permobil och inte kan ta sig nerför trapporna från fjärde våningen på egen hand.

– Så nu sitter man här strandad. Jag har fått hålla tårarna tillbaka. Jag vill bara finnas där för min son.

Lever med sällsynt sjukdom

För sju år sedan drabbades Tima av den ovanliga sjukdomen antisyntetassyndrom, en reumatisk sjukdom som bland annat försvagar musklerna i lungorna. Den gör att hon inte kan röra sig utan sin permobil och ett ständigt flöde av syrgas.

Sedan dess har hon tränat för att lära sig leva med sjukdomen, och i dag upplever hon att hon kan hantera sina sjukdomssymptom bättre och fungera förhållandevis bra.

– Jag har legat som en grönsak i sju år. Nästan hela min sons uppväxt har jag bara legat i en soffa eller på lasarett. Nu har jag blivit så pass bra att jag kan komma ut och finnas där för honom imorgon. Då vill jag inte att något sånt här ska stoppa mig.

”Kändes inte längre kul att ta studenten”

När Timas son insåg att hans mamma inte kunde vara med på studentdagen tog han det hårt.

– Han blev väldigt ledsen. Det kändes inte längre kul att ta studenten. Finns inte mamma där är det inte samma sak.

Studenter. Arkivbild.

Att inte kunna lämna huset gör att Tima känner sig väldigt låst, berättar hon.

– Det känns jätteobehagligt, verkligen. Jag har varit riktigt gråtfärdig. Jag känner mig så utsatt av att inte komma ut.

Brandmän kan komma till undsättning

Karlshamnsbostäder säger till TV4 Nyheterna, som också rapporterat om Timas situation, att blixten skadade frekvensomformaren.

”Vi har serviceavtal som rycker ut direkt när vi har problem med hissar. I detta fall är det en särskild reservdel som inte fanns tillgänglig direkt utan först på fredag. Vi har kontakt med hyresgästen i fråga och för nu dialog med kommunen om hur vi kan hjälpa henne på bästa sätt. Rent generellt om en hiss står stilla och man behöver komma ut akut är det annars 112 man får ringa”, skriver marknadschef Elisabeth Bååth i ett meddelande till TV4.

När Aftonbladet pratar med Tima på tisdagen så berättar hon plötsligt om en möjlig ljusning.

– En kvinna från bostadsbolaget ringde upp mig och berättade att hon har kontakter på räddningstjänsten. Hon sa att hon skulle boka dem och plocka ner mig imorgon.

– Men det går bara om de inte får något larm samtidigt, såklart. Då ställer de in.

Oavsett om Tima bärs ner av brandmän eller inte, så är hon fast beslutsam om att hon ska ta sig till studenten. På ett eller annat sätt.

– Det finns inget annat än att jag måste gå dit. I värsta fall får jag väl lämna permobilen och kasa ner. Ett steg i taget, hur lång tid det nu tar.

Följ ämnen i artikeln