Kommundirektören tog in mentor för 20 000 kronor om dagen
Samtidigt väntar stora nedskärningar när Luleå ska spara
Uppdaterad 2019-10-03 | Publicerad 2019-10-02
Luleå kommun står inför stora nedskärningar och ska spara hundratals miljoner.
Samtidigt tog kommundirektören Mikael Lekfalk in en personlig mentor för 20 000 kronor om dagen – mer än dubbelt så dyr som kommunens redan avtalade konsulter.
– Jag förstår att det här sticker folk i ögonen. Jag har nu sagt upp avtalet, säger Mikael Lekfalk.
Fram till 2022 har Luleå kommun ett besparingskrav på 370 miljoner, vilket innebär stora nedskärningar i bland annat äldrevården och skolan.
Samtidigt som kommundirektören Mikael Lekfalk leder miljonbesparingarna har han fått kritik inom organisationen för ett avtal med en personlig konsult – till en kostnad av 20 000 kronor om dagen, avslöjar SVT.
– Det är allt annat än oklokt att inte använda externa ögon för att klara av det uppdrag jag står inför och det står jag för, säger Mikael Lekfalk till Aftonbladet.
30 000 per månad
Kontraktet med Resultatfabriken Consulting AB i Uddevalla tecknades den 1 juni 2018 och gäller ”strategiskt stöd på koncernledningsnivå” fram till den 31 december 2019.
Enligt avtalet, som Aftonbladet tagit del av, gäller stödet 1,5 dag i månaden, vilket motsvarar en kostnad på 30 000 kronor i månaden, eller 2 500 kronor i timmen. Den totala kostnaden blir 570 000 kronor, exklusive moms, vilket är strax under gränsen för direktupphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) som ligger på 586 000 kronor.
Enligt SVT motsvarar den summan driften av nedlagda Karlsviks förskola i nästan ett år.
– Jag förstår att man upplever det här som konstigt. Men det handlar inte om att jag som person skor mig eller hittar egna fördelar utan om att vi behöver externa ögon för att bli så effektiva som möjligt. Och jag är väldigt nöjd med resultatet, det är också värt något, säger Mikael Lekfalk.
Dubbelt så dyr kostnad
Nedskärningarna i kommunen beror bland annat på att kostnaderna inom äldrevården ökar och att skatteintäkterna minskar. Men kommunalrådet Niklas Nordström (S) har sagt definitivt nej till en skattehöjning då han menar att det skulle slå mot de som har minst marginaler.
Det var efter det att besparingskraven blivit kända som kommundirektören Mikael Lekfalk slöt avtalet med den personliga konsulten. Detta trots att kommunen redan har avtal med tre olika konsultfirmor som ger chefsstöd i olika former. Avtalen, undertecknade av Mikael Lekfalk själv, slöts i november 2017. Kostnaden är cirka 1 000 kronor i timmen när tjänsterna utnyttjas, en timpenning som är mindre än hälften jämfört med Lekfalks eget avtal.
Konsulten har Lekfalk främst träffat i Stockholm, i samband med att han sitter med i Sveriges kommuner och landsting (SKL).
Varför använde du dig inte av de redan upphandlade konsulterna?
– Inget av de avtalen handlade om just koncernledning utifrån min roll och hur man hanterar så stora förändringsarbeten som vi är inne i. Jag gjorde bedömningen att jag inte kunde få det därifrån, säger han.
Luleåbon: ”Sticker i ögonen”
I besparingskravet ingår att barn- och utbildningsnämnden ska dra in 106 miljoner kronor mellan 2019 och 2022. I början på september sittstrejkade ett 50-tal barn från byskolan Ersnässkolan, som är en av flera skolor och förskolor som hotas av nedläggning. Luleåbon Anneli Lyckestig, 34, var en av flera föräldrar som satt utanför stadshuset för att protestera. De har ännu inte fått besked om skolan ska läggas ner eller inte.
– I besparingstider handlar det om prioriteringar och då tycker jag att basvälfärden måste prioriteras först. Vi för en febril kamp för vår skola, säger Anneli Lyckestig.
Att kommundirektören, som tjänar drygt 107 000 kronor i månaden, har tagit in en personlig konsult tycker hon ”sticker i ögonen”.
– Med vetskapen att de gör sådana nedskärningar inom välfärden som får enorma och negativa konsekvenser för oss tycker jag att det är provocerande, säger hon.
Polisanmäld för grov trolöshet
Under tisdagskvällen några timmar efter SVT:s avslöjande skickade Mikael Lekfalk ett brev till alla politiska gruppledare för att ge sin syn på sitt omdiskuterade konsultavtal. Under onsdagen meddelade Lekfalk att han säger upp avtalet i förtid.
– Jag gör det som en signal för att jag kan förstå att det sticker folk i ögonen. Samtidigt tycker jag att en sådan här insats får vara kostsam, det står jag för i dag, och i morgon också.
Lekfalk har erkänt att han har brutit mot de kommunala riktlinjerna i samband med upphandlingen eftersom att han inte meddelat kommunstyrelsen. På måndag har han kallats till kommunstyrelsens möte för att förklara sig ytterligare.
Mikael Lekfalk är nu polisanmäld för grov trolöshet mot huvudman, Aftonbladet har varit i kontakt med anmälaren.
PODD En granskning av de krisande kommunerna
I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om granskningen ”När Sverige sviker” där Aftonbladet granskar krisande kommuner i landet.