En miljard uppmanade att stanna hemma
Publicerad 2020-03-23
Flera länder har problem med att folk vägrar följa uppmaningarna om att hålla avstånd till andra, så kallad social distansering.
Sammanlagt har över en miljard människor uppmanats att stanna hemma på grund av coronaviruset.
Fler än en miljard människor i mer än 50 länder och territorier i världen har anmodats att stanna hemma, enligt en sammanräkning från nyhetsbyrån AFP. På vissa håll handlar det om obligatoriska begränsningar, medan andra länder utfärdat rekommendationer för att bromsa virusets framfart.
Australien har börjat stänga sina pubar, klubbar, gym och kyrkor efter en helg där många ignorerade uppmaningarna.
– Det kommer inte att bli något mer att gå till puben efter arbetet, inget mer gå till gymmet på morgonen och inget mer sitta på kafé och ta en brunch, säger Australiens premiärminister Scott Morrison inför parlamentet på måndagen. |
Han beskriver utmaningarna som det "tuffaste året i våra liv" och varnar australier för en nedstängning som kan pågå i ett halvår.
Fyra veckors stängning
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har också meddelat kraftiga åtgärder för att tackla virusspridningen.
Antalet smittade i landet har passerat 100, vilket Ardern påpekar inte är så många ur ett globalt perspektiv men att "Italien hade också 100 fall" för en tid sedan.
På onsdag kommer Nya Zeeland att gå in i den högsta varningsnivån på den nya coronaskalan, vilket i princip innebär en stängning. Skolorna stänger från och med tisdag, med undantag för barn till föräldrar med samhällsviktiga arbeten.
Ardern säger att tiotusentals nyzeeländare kan dö om inte åtgärderna vidtas.
Nedstängningen kommer att pågår i minst fyra veckor.
– Det värsta tänkbara scenariot är helt enkelt outhärdligt. Jag kommer inte att tillåta att det händer, säger hon.
Fler fall i Kanada
I Kanada fortsätter antalet döda och nya smittade stiga kraftigt. Totalt har antalet smittade stigit från 1 099 till 1 430, medan antalet döda stigit från 13 till 20 på söndagen.
Ett krispaket på motsvarande närmare 200 miljarder kronor har presenterats och gränserna hålls stängda för icke nödvändiga resor, men premiärminister Justin Trudeau tror att fler åtgärder kommer att behövas.
– Vi tittar nu på vad som är nästa steg för att säkerställa att vår ekonomi kan komma igång igen när vi är igenom det här. Det tar antagligen flera månader, säger han.
Kan straffas
Olika provinser i landet varnar för hårda tag för dem som bryter mot karantänsreglerna. Det kan röra sig om bötesstraff, eller frihetsberövanden. Nova Scotias premiärminister Stephen McNeil klagar på att folk samlats i stora grupper i parker och andra allmänna platser i helgen.
– Vi hanterar ett dödligt virus och det här beteendet är oacceptabelt, säger han och har nu förbjudit samlingar med fler än fem personer.