Tegnells hyllning till svenskarna: ”Bilden stämmer inte”
Publicerad 2020-07-21
Trängsel på flyg, tåg och bussar. Överfulla campingplatser och shoppingcenter.
Den som följt medierapporteringen det senaste kan lätt få intrycket att svenskarna har glömt att det pågår en pandemi.
Men Anders Tegnell håller inte med: ”De här bilderna speglar inte den totala verkligheten”, säger han.
Det var en positiv bild av Sveriges coronautveckling som målades under dagens presskonferens. Till skillnad från den negativa spiralen globalt sett, med nya smittorekord så gott som dagligen, meddelades det istället att utvecklingen i Sverige går i rätt riktning.
– De allvarliga fallen börjar bli få och de som läggs in på iva varje dag är få. Trenden fortsätter åt rätt håll, säger Tegnell.
Statsepidemiologen passade samtidigt på att dementera bilden av den oansvariga svensken som glömt av smittorisken i semesterruset. Snarare berömde han det svenska folket.
– Jag tror vi håller bra avstånd i stor utsträckning. De här bilderna speglar inte den totala verkligheten, vi är rätt duktiga på avstånd fortfarande.
Men allt är inte det svenska folket förtjänst, erkände statsepidemiologen. Vi har även haft hjälp på traven – av vädret.
– Covid-19 påverkas delvis av varmt klimat, man är också mer utomhus och en hyfsat stor andel är immuna. Pandemin bromsas på ett sätt som få av oss nog hade trott för några veckor sedan, säger Tegnell.
Bättre rustade än Norge
I kampen mellan de nordiska ländernas hantering av epidemin har det på senare tid rått konsensus om att Sverige dragit det kortaste strået. Jan Guillou skrev i veckan till exempel hur hans mejlkorg dagligen fylls av skadeglada norrmän, vars bekräftade coronafall inte varit i närheten av Sveriges.
Men i veckan varnade den norska folkhälsomyndigheten att Norge kan behöva stänga ner igen i höst när skolorna kommer igång. Anders Tegnell tror inte vi kommer gå samma utveckling till mötes här.
– Vi har det enklare än Norge då de åtgärder vi har att vidta är åtgärder som redan finns på plats, därför skulle det inte bli så drastiska åtgärder som i Norge med att stänga ned skolor och liknande, säger Tegnell och fortsätter:
– Vårt hela upplägg är mindre dramatiskt på olika sätt. Dessutom är betydligt fler i Sverige immuna än i Norge, även om vi inte har total flockimmunitet. Den stora minskningen vi ser nu talar starkt för att smittan hålls tillbaka och att vi förmodligen kommer lindrigare undan om vi får en andra våg i höst.