Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

LISTA: Land för land – så öppnar världen upp igen

Publicerad 2020-04-30

Sverige är vida omtalat för den ovanligt mjuka hållningen kring restriktioner under coronakrisen.

Nu lättar land efter land världen över på sina tidigare skarpa åtgärder.

  • Albanien

Affärer och domstolar öppnar i veckan och invånarna tillåts nu att vistas utomhus längre tid än tidigare 90 minuter per dag. Ett beslut om att öppna skolorna i landet väntas i veckan.

  • Australien

I Sydney befolkades populära Bondi Beach igen i veckan av surfare och simmare, när stranden delvis öppnade igen.

I Queensland tillåts invånarna sedan förra veckan åka bil upp till fem mil hemifrån. Nationalparkerna öppnas, och picknicks och shopping blir tillåtet igen.

I området Northern Territory blir såväl pubrundor som bröllop tillåtet igen när restriktionerna hävs 1 maj. I mitten av maj planeras restauranger och pubar öppna, och 5 juni ska samhället helt återgå till den situation som rådde innan coronapandemin.

  • Belgien

Tygaffärer öppnar den 4 maj. Samtliga affärer tillåts öppna igen den 11 maj. Skolorna i landet öppnar veckan därefter. Den 8 juni öppnar restauranger och kaféer.

En joggare i Antwerpen, Belgien, på måndagen.
  • Danmark

Skolor för barn i upp till årskurs fem har öppnat igen. Folksamlingar på upp till 500 personer kan tillåtas från och med den 11 maj. Djurparkerna i landet öppnar igen på fredag.

Danskar köar utanför återöppnade IKEA i Gentofte på måndagen.
  • Finland

Den 30 april kommer Finland fatta beslut om när skolorna ska öppnas igen uppger statsminister Sanna Marin, rapporterar Ilta-Sanomat. Enligt uppgifter till Yle är datumet satt till 14 maj och öppnandet kommer ske under kontrollerande former.

  • Frankrike

Affärer och grundskolor öppnar igen den 11 maj. Invånarna får också börja socialisera med varandra igen, så länge de inte är fler än 10 personer samtidigt. Då får också medborgarna röra sig fritt utomhus, utan att behöva uppvisa ett certifikat som rättfärdigar deras aktivitet.

Bibliotek och mindre museum kommer också att öppna.

  • Grekland

Domstolar och registreringskontor har öppnat igen. Vissa kommersiella verksamheter öppnar den 4 maj, såsom bokaffärer och hårsalonger, när landet ytterligare lättar gradvis på restriktionerna. De flesta verksamheter ska tillåtas starta igång den den 11 maj enligt planen.

I juni lättar man även på restriktioner för att resa inom landet och till öarna.

  • Indien

Vissa små affärer har redan tillåtits öppna och fler verksamheter kommer att öppna den 3 maj.

Gatuförsäljare i Gauhati, Indien på måndagen.
  • Iran

Affärer, marknader och parker öppnade förra veckan. President Hassan Rouhani har sagt att landet ska delas in i tre olika zoner baserat på smittspridningen, med specifika regler för att lätta på restriktionerna för varje zon, beroende på hur drabbad den är.

  • Israel

Vissa affärsverksamheter har tillåtits att öppna upp igen och myndigheterna förbereder en plan för att öppna upp skolor i landet.

Israelisk militär bär munskydd under måndagens minneshögtid för stupade soldater i Tel Aviv.
  • Italien

Fabriker och industrier får återuppta sin produktion igen den 4 maj. Då ska även begravningar med anhöriga få genomföras. Den 18 maj öppnar fler affärer, utöver apotek och matbutiker.

1 juni ska barer och restauranger få öppna, tillsammans med frisör- och skönhetssalonger.

Premiärminister Conte säger också att det finns en plan för när och hur turistorterna längs landets kuster ska få ta mot besökare igen.

Hämtpizzor görs i ordning på Caputo pizzeria i Neapel på måndagen.
  • Kroatien

De flesta affärer, bibliotek och museum öppnar under veckan.

  • Kina

I januari stängdes Hubeiprovinsen, där coronaviruset tros ha sitt ursprung, ner och förblev nedstängt i två månader. Restriktionerna har lättats, men virustester genomförs regelbundet bland invånarna.

  • Litauen

Sedan den 27 april är utomhusrestauranger, museum och hårsalonger öppna igen.

Affärsidkare i Peking tar en lur i sin butik på måndagen.
  • Nederländerna

Dagis och grundskolor öppnar igen den 11 maj. Gymnasieskolorna öppnar igen den 1 juni. Barn och ungdomar får återigen hålla på med sportaktiviteter.

  • Norge

Förra veckan öppnade Norge skolorna för elever upp till och med fjärde klass. Enligt statsminister Erna Solberg är målet att öppna upp skolorna för alla elever innan sommaren.

Den 30 april tilläts krogar och restauranger i Oslo att sälja alkohol igen, vilket tidigare varit förbjudet.

  • Nya Zeeland

Landet börjar lätta på restriktionerna och har tillåtit grundskolor, affärer och hämtmatrestauranger att öppna igen sedan den 27 april.

  • Polen

Parker öppnades igen förrförra veckan och fler personer får nu vistas samtidigt i affärer än tidigare.

  • Portugal

Landet väntas börja lätta på restriktionerna den 3 maj, för att successivt genomföra ytterligare lättnader var 15:e dag.

  • Schweiz

Sedan 27 april tillåts frisörer, skönhetssalonger, trädgårdscenter, blomsterbutiker och andra butiker att öppna. Sjukhus tillåts att genomföra uppskjutna medicinska besök. Skolorna öppnar igen den 11 maj.

Hårsalong i schweiziska Bern på måndagen.
  • Slovenien

Den 4 maj får frisörer och skönhetssalonger öppna igen. Utomhussport är tillåtet igen, och bilfirmor och vissa affärer har fått öppna.

  • Spanien

Efter sex veckor inomhus tilläts spanska barn att gå ut igen i söndags. En timme, max en kilometer från hemmet, och utan att besöka lekplatsen. Den 2 maj ska resten av befolkningen få gå ut på korta promenader eller för att träna.

Tidigare i veckan meddelade premiärminister Pedro Sánchez att landets nedstängning ska fasas ut i fyra steg fram till i slutet av juni. Den första fasen, där småbutiker, hotell, restauranger och religiösa platser får hålla begränsat öppet om människor håller avstånd, är tänkt att pågå till den 11 maj.

Tre-åriga Irati på promenad med sin mamma i spanska Pamplona på måndagen.
  • Sydafrika

Landet planerar att låta jordbrukssektorn starta igång igen inom kort, såväl som viss tillverkningsindustri och detaljhandel.

  • Sydkorea

Allt fler har fått återvända till sina arbeten. Man måste dock hålla avstånd till sina kollegor och de anställdas temperatur kontrolleras när de kommer till jobbet.

  • Tjeckien

Universiteten har öppnat igen. Icke-nödvändigt resande är nu tillåtet. Man får nu också umgås i grupper på upp till tio personer, istället för två som tidigare.

  • Tyskland

Tyskland håller långsamt på att lätta på vissa restriktioner. Vissa elevgrupper har fått återvända till skolan och vissa icke-nödvändiga affärer och verksamheter, som alltså inte är apotek eller matbutiker, har tillåtits att öppna.

Det handlar exempelvis om Ikea, HM, MediaMarket och andra stora kedjor.

80 procent av tillverkningsindustrin har startat igång igen. Den 6 maj ska regeringen utvärdera hur åtgärderna påverkat smittspridningen.

Försäljare gör i ordning skyltfönstret i butiken i tyska Munster på måndagen.
  • USA

Delstaten New York, som drabbats hårdast av viruset, kan komma att lätta något på karantänsreglerna i staten. Den 15 maj kan byggsektorn komma igång igen – men bara i de norra delarna av staten, inte i staden New York.

President Donald Trump förbereder nya riktlinjer som ska möjliggöra för några stater i landet att lätta på restriktionerna. Georgia, Oklahoma och Alaska har tillåtit vissa affärsverksamheter att öppna igen.

Texas kommer på fredag låta många affärer, gallerior och restauranger att åter ta emot kunder – men bara till 25 procent av maxkapaciteten.

Skönhetssalonger, gym och barer ska få öppna så snart som möjligt, meddelade guvernören Abbot under en presskonferens på måndagen, och förväntar sig att så kan ske som senast i mitten av maj.

Cyklister bär skyddsmasker vid Times Square i New York.

Österrike

Större affärer, shoppingcenter, frisörer öppnar igen den 1 maj. Om utvecklingen inte försämras kan restauranger och hotell öppna igen från mitten av maj. Folksamlingar med upp till 10 personer kommer att tillåtas under maj månad.

Informationen är uppdaterad den 30 april.

Källor: Al Jazeera, TT, DW, The Guardian, Sky News, Al Jazeera, Global News, Reuters

Läs mer om coronapandemin