Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Fuskande studenter kan förlora sina poäng

Publicerad 2019-04-11

En student som stängs av från sin utbildning får i dag behålla de poäng den hunnit klara av. Arkivbild.

Regeringen vill utreda om studenter som fuskat sig in på en högskoleutbildning ska kunna bli av med de poäng de hunnit klara av. I dag saknas regler kring detta och studenterna får behålla betygen.

– Det måste vara tydligt att för den som blir påkommen med fusk ska konsekvenserna bli riktigt hårda, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, till TT.

En utredare ser just nu över hur fusk på högskoleprovet ska kunna stävjas. Bakgrunden är de senaste årens avslöjanden om fuskare som betalat för ett bra resultat och därmed kommit in på åtråvärda utbildningar som till läkare, jurist eller civilingenjör – på andra sökandes bekostnad.

"Inte tänka tanken"

Regeringen vill bland annat veta om det går att införa ett krav på kroppsvisitation vid högskoleprovet, exempelvis i form av metalldetektorer. Och nu får utredningen alltså ett tilläggsdirektiv att även titta på frågan om hur de poäng en fuskande student redan klarat av ska hanteras.

I dag blir en student som fuskat av med sin plats, men vad gäller de poäng den redan hunnit klara av finns inget tydligt regelverk.

– Det är oklart vad som gäller. Ska du få behålla poängen eller inte, det ska vi utreda nu, säger Matilda Ernkrans.

Lärosätena har tills vidare enats om att studenten får behålla poängen, men ministern antyder att hårdare tag skulle vara önskvärt.

– Har man fuskat sig till en plats måste det vara väldigt tydligt vad konsekvenserna blir. Ingen ska ens kunna tänka tanken att man ska fuska sig till någon annans plats, säger hon.

TT: Kan du se att det kan finnas invändningar, det här är ju poäng som studenten ändå klarat av?

– Det är just därför vi nu ger utredaren en möjlighet att titta på det. Det är viktigt att vi vet rättssäkert och tydligt hur vi ska hantera det.

30-tal stängts av

Som en följd av det organiserade fusket har minst 33 studenter de senaste tre åren utestängts från den utbildning de på falska grunder tog sig in på. Därtill har hittills ett 70-tal provfuskare stängts av från provet i två år.

Utredningen skulle presentera sitt slutbetänkande i slutet av maj men får nu förlängd tid till den 1 juli, då ett delbetänkande i den första delen om kroppsvisitationer ska redovisas, samt den 29 november, då även frågan om betygen ska redovisas.

Ministern ser ingen risk att viktiga åtgärder fördröjs.

– Det är inte min bild. Vi har fått det påtalat för oss att frågan om poängen är oklar och det är viktigt att vi agerar snabbt och ger sittande utredning lite mer tid att också titta på detta.